Saturday, 28 February 2015

Resipi Pop Corn Mudah

Teks: Anisah Abd Rahman


Pop Corn
1. 2 sudu besar minyak masak + 2 sudu besar marjerin.
2. Panaskan periuk menggunakan stir fry sehingga marjerin cair
3. Masukkan 2 genggam jagung popcorn. Gaul kesemuanya.
4. Offkan. Tutup dan set high pressure selama 2 minit... Release pressure, buka penutup dan keluarkan pop corn tersebut.

Karamel
5. 2 sudu minyak dan marjerin, stir fry untuk cairkan minyak dan marjerin.
6. Masukkan 2 sudu besar gula perang.
7. Offkan dulu, kemudian masukkan 2 sudu madu dan kacau.
8. Masukkan pop corn tadi dan gaul mesra, angkat dan sedia untuk dihidang.




Friday, 27 February 2015

Double Kelas Karipap Pusing & Aneka Bun

Teks:Anisah Abd Rahman




















Donut Pujaan Ramai

Teks: Anisah Abd Rahman

Bangun pagi teringin nk mendonat, so google la resipi yg mudah untuk di buatkan, harap ada la stok yis dlm dapur tu. Bab uli menguli ni tak susah sejak ada BM. masuk jer bahan tahu la bm tu dgn tugas dia.

PasTe resipi dulu hasil carian dengan en google:

250gm tepung gandum
1/2 sudu kecik garam halus
1/2 sudu kecik bread improver
1 sudu kecik susu pekat atau susu tepung
1 biji telur
50 gram margerin

110 ml air suam
50 gram gula pasir
1 sudu kecik yis

Ok, jom kita cek bahan dulu baru sambung menulis yer.

Thursday, 26 February 2015

Impian Percutian Kita

Teks: Anisah Abd Rahman


Assalamualaikum.
Hari ni saya nak share matlamat percutian 2016 saya dan kawan-kawan. Anda nak ikut?best tau percutian ni percuma berserta duit poket lg...ke mana? ke Mediteranean Cruise


ini bukan angan-angan kosong tau, ia adalah satu tawaran yang benar jika kita capai KPI yang telah ditetapkan. Nak booking ticket percuma tak susah hanya deposit RM90. mahal ke kawan-kawan?

Klu ada RM90 kita boleh share caranya dengan anda. Jika RM90 kita rasa berat untuk keluarkan, lupakan lah impian kita nak naik kapal mewah ni kan.

saya berada di Bandar Saujana Putra dan cepat-cepat buat appointment untuk tahu bagaimana nak pergi melancong percuma ni.




Wednesday, 25 February 2015

Resipi Kek Pisang

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum kawan-kawan, harini nak share resipi kek pisang moist yg mudah di buat dan sedap.

Cantik kan kek ni?





Tuesday, 24 February 2015

Ayam Masak Merah

Teks: Anisah Abd Rahman

Bahan-bahan
A
1 ekor ayam potong 8(perap dgn kjnyit dan goreng separuh masak)
1/2 biji kelapa ambil santan pekat
1 sudu besar tomato puri
3 sudu besar minyak masak

B
15 biji cili merah
5 biji cili padi
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5cm halia
5cm lengkuas
4 btg serai

Cara masak
kisar halus bahan B dan SF sampai wangi
masuk bahan A kacau sehingga pekat dan sebati
sedia dihidangkan


Monday, 23 February 2015

Meroti Sarang Lebah bersama belia Felda Besout

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum.

CNY yang lepas saya balik ke kampung mertua di Felda Besout Trolak. Balik kampung kali ini lebih meriah kerana telah mengatur agenda yg menarik.

Selalu bila balik kampung, biz saya akan off sementara dan hanya melepak dirumah. Kali ni saya plan dgn belia Besout untuk aktiviti meroti sarang lebah. Best memang best, walaupon saya tidak kenal pon mereka tetapi aktiviti berjalan dengan meriah sekali.


Belia yg hadir dan menjayakan aktiviti kami.



insyaAllah selepas ini akan ada lagi aktiviti yang lebih menarik akan dijalankan. 
Seronok bina sillaturahim yang memberi pelbagai faedah.