Saturday, 31 January 2015

Resipi Asas Roti

Teks: Anisah Abd Rahman

1. ROTI PUTIH
220ml air
1 biji telur
5gm/1 sudu kecil garam
5 sudu besar gula
3 sudu besar margerin
5gm bread improver/superbake
3 sudu besar susu tepung
500gm tepung protein tinggi/tepung roti
11gm/sepeket yis kering

Cara-cara
Masukkan bahan-bahan di atas mengikut turutan dan tekan fungsi bread no 10.
Selepas 30 minit, doh siap diuli. Keluarkan dan boleh mula membuat bentuk aneka bun kegemaran anda.

Hiasan
Kacang merah
Sayur campur
Cheedar/cheesedale
Sosej
Sos
Mayonis
Bijan hitam/putih.

2. Aneka Bun (bakar)
Bun sosej
Bun sarang lebah
Bun kacang merah
Bun kaya
Bun kelapa
Bun tuna
Mini pizza
Pizza

3. Aneka Bun (goreng)
Donut

4. Sos Roti Sarang Lebah
1 cawan gula perang
1 cawan wiping cream
1/2 cawan air suam
1 sudu besar butter

Cara-cara
Cairkan butter
Masukkan gula perang dan kacau hingga larut
Masukkan wiping cream sedikit sedikit sehingga habis
Masak menggunakan api perlahan  dan kacau sehingga pekat.
*wiping cream boleh juga digantikan dengan susu pekat @susu cair @ susu segar.

5. Mecico Bun
a. Filling
200gm mentega
1/2 sudu kecil vanilla esen
70g brown sugar
Bahan-bahan mix sederhana 3min dan simpan dalam peti sejuk

b. Topping
200g mentega
160 gula ising
3biji telur gred A dipukul sedikit
1 sudu kecil perisa kopi/cappucino/pes coklat/3in1 coffe (dibancuh dgn air panas)
200gm tepung gandum
Cara-cara
Mix sederhana 5min dan camourkan 200gm tepung gandum mix sebati.

6.Tuna bun
Tuna chunk in sunflower oil (ayam brand)
Mozarella cheese
Bawang holand
Mayonis
Dried parsly

Oregano

1 comment:

  1. Wow..bestnya roti..klu ada breadmaker lagi senang..sembang2 dh siap roti gebusss kan..
    Jom jenguk2 blog saya

    ReplyDelete