Saturday, 19 April 2014

Memerhatikan Kesihatan Penghadaman Anda

Sumber: Dato' Dr Muhammad Radzi Abu Hassan


Hari ini saya nak kongsikan satu artikel yang saya baca tentang system penghadaman. Artikel ni menarik dan perlu dikongsikan kepada semua. ditulis oleh Dato' Dr Muhammad Radzi Abu Hassan untuk risalah yang dikeluarkan oleh vitagen.


Pada 26 Februari yang lalu saya dan encik suami mengikuti rombongan tadika anak sulong kami ke kilang Vitagen dan melawat Farm In The City.


Hasil dari pembacaan tu kita perlu tahu yang system penghadaman yang sihat sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan badan kita secara menyeluruh. Ia memproses makanan dan mengangkut nutrien, vitamin dan mineral penting keseluruh badan. Sistem penghadaman juga menentukan nutrien yang akan diserap dan toksin dan allergen yang akan dihindari


Fungsi ini membolehkan kita menjalankan aktiviti harian seperti berfikir, bergerak, bekerja, belajar, bersosial dan juga tidur tanpa sebarang masalah. Kesihatan penghadaman yang kurang baik akan menimbulkan pelbagai masalah kesihatan seperti alahan, artritis, jerawat, penyakit autoimun, gangguan mood, kelesuan kronik dan barah.


MasyaAllah, pentingkan untuk kita menjaga kesihatan penghadaman, selama ini kita jarang ambil tahu. Kita selalu makan ikut selera kita tanpa memikirkan kesihatan dimasa hadapan. Insaf dah saya selepas ini.


Perut dan Minda Kita.


Ini pon antara perkara yang saya baru tahu setelah membaca artikel ini. Sistem penghadaman kita juga dikenali  sebagai otak kedua, mempunyai rangkaian lebih 100 juta neuron yang melapisi perut dan saluran gastrousus kita. Neuron ini adalah jenis neurotransmiter atau pengutus saraf utama sama yang didapati dalam otak sebenar kita. Gangguan terhadapsalah satu otak akan menjejaskan otak yang satu lagi, sebab itu lah kita dapati jika system penghadaman yang kurang sihat boleh mempengaruhi mood dan menyebabkan gangguan neurologi dan psikologi.


Sistem penghadaman ini boleh menentukan nutrien dan vitamin yang akan diserap dan menangkis serangan toksin dan aalergen. Oleh yang demikiania berkaitan langsung dengan kesihatan keseluruhan badan. Sekirannya ia gagl melaksanakan tugasnya, badan akan dipenuhi dengan toksin yang akan menjejaskan kesihatan kita. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit yang kelihatan tidak berkaitan. Lazimnya, langkah merawat masalah penghadaman dapat memulihkan masalah penyakit yang lain.

Friday, 11 April 2014

Ahli Amway: cerita pasal jadi ahli, macam-macam ada.

Teks: Anisah Abd Rahman

Last week, berjalan-jalan dengan encik suami dan anak-anak ke Mydin Subang. Tujuan nya nak cari telekung dan tudung untuk mendidik anak-anak syurga.

Pertama kali, jejak kaki ke sini memang agak teruja. Macam-macam ada. Daripada barang basah hingga ke kering semua ada.

Tetang bertapa ramai nya orang memang tk perlu cerita, kaunter bayaran punya la panjang mahu beratur setengah jam pon belum settle bayaran.

Banyak sungguh diskaun yang diberi sampai 30 percent hampir untuk semua barang.

Ikutkan hati memang banyak benda nk beli tetapi berjaya kawal nafsu hanya membeli barang yg dirancang.

Disebabkan kami pertama kali datang, maka kami memang tiada kad ahli, maka tak layak la merebut peluang untuk dapat diskaun yang diberi. Takkan nk pinjam kad orang, malu la jugakkan. Jarang-jarang dibuat orang. Rugi la jugak rasa dlm hati nie.

Lepas habis bayar, lalu depan kaunter pendaftaran ahli. En suami cadangkan apa salahnya kita daftar jadi ahli, banyak jugak manfaatnya. Setahun yuran RM12. Daftar sahajalah. Len kali boleh datang lagi. Tak rugi mana pon jadi ahli ni kan.

Sebenarnya jadi ahli ahli ni dah jadi macam hobi. Kalau boleh semua benda nak jadi ahli untuk rebut peluang.

Dalam banyak-banyak ahli yang saya daftar, Ahli Amway la yang paling istimewa dan mengujakan. Sebabnya boleh jadi sumber pendapatan dan bebas hutang.

Jadi ahli lain-lain hanya sekadar dapat point dan diskaun sahaja.

Banyak sangat keistimewaan jadi ahli amway yang anda boleh baca di sini dan saya akan bantu anda sehingga jadi usahawan yang berjaya.

Sekian dulu cerita saya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 8 April 2014

Nutrilite: Vitamin organik dan semulajadi

Teks: Anisah Abd Rahman

Ramai penjual vitamin mendakwa produk yang mereka jual itu semulajadi dan organik.
Apa yang kita paham semulajadi dan organik?
Tanya penjual anda di mana ladang mereka?
Adakah mereka mendapat sijil yang di sahkan?

maksud semulajadi:
Tumbuhan kaya nutrien ditanam menggunakan amalanperladangan yang semulajadi. Dalam masa beberapa jam selepas dipetik, tumbuhan diproses dengan cermat dan dipekatkan untuk mengekalkan fitnutrien. Kawalan kualiti yang ketat bermula daripada bahan mentah iaitu kualiti daripada tanah hingga ke atas.

Maksud Organik:
Organik merujuk kepada kaedah perladangan yang bergantung kepada sumber semulajadi tanah iaitu tiada racun serangga perosak, racun herba atau baja kimia yang digunakan.

Bukti kenapa saya sangat menyakini Nutrilite vitamin semulajadi dan organik boleh baca di sini

Wednesday, 2 April 2014

Kalsium: Walaupun kita bukan doktor, tp sekurang2nya kita tahu kenapa kalsium penting untuk tubuh badan kita

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum.

Bulan April adalah bulan kalsium. Pasti anda akan lihat cerita kalsium ni di mana-mana.

Oleh yg demikian, saya pon cerita pasal kaLsium jugak la.

Kalsium pilihan saya adalah dari Jenama Nutrilite. Nutrilite hebat, jenama pilihan no satu pengguna.

Kalsium magnesium D untuk siapa???

- ibu hamil
- ibu berpantang
- ibu menyusu anak
- orang yg hadapi migrain
- org yg gastrik
- org yg mengalami masalah. kesihatan sendi
- org yg inginkan kesihatan optimum

Cuba teka antara lelaki dan wanita siapa yang lebih perlukan kalsium???

WANITA, kerana wanita itu sangat istimewa. Kalsium yg cukup diperlukan dalam proses pembentukan darah semula. Setiap bulan kita perlukan nya. Tambah-tambah wanita bertuah yang lahirkan cahaya mata comel lagi perlukan kalsium semestinya.

Bahaya jika kita tidak ambil berat keperluan kalsium untuk tubuh kita terutama kaum wanita, tulang yang padat akhirnya akan menjadi kosong dan rapuh kerana kalsium telah disedut untuk digunakan dalam pembentukan darah semula.

Pilihla jenama kalsium anda hari ini juga. Pasti ia bukan perkara yg sia-sia.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone