Tuesday, 10 December 2013

Suri rumah celik IT.

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdullilah. Seronok menjadi suri rumah. Dada saya sangat lapang dan kepala saya sudah tidak lagi serabut seperti dahulu.

Masa bekerja banyak perkara yang saya fikirkan, tentang bos, kawan sekerja, client dan supplier. Semua itu buat kita sibuk sepanjang masa. Padahal ia tidakla penting sangat.

Hal-hal gosip pon kadang kadang terfikir sampai ke rumah.

Apabila sepenuh masa menjadi suri rumah, tidak dinafikan. Kehidupan berganda-ganda sibuk tetapi setiap hari kepala ini hanya memikirkan tentang anak-anak, suami dan ibu ayah.

Dan dizaman yang serba canggih dengan kemudahan internet ini, sangat menguntungkan suri rumah yang celik IT.

Walaupon surirumah masih mampu menjana pendapatan yang lumayan dan mempunyai banyak masa untuk bercuti kesana dan sini.

Bestkan?
Jemput lah menjadi sahabat saya agar kita boleh berkongsi idea untuk mempunyai kebebasan masa dan mendekatkan diri kita kepada yang maha esa.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, 9 December 2013

Set cepat membaca anakku.

Teks: Anisah Abd Rahman

Dalam Aktiviti Belajar Membaca Sambil Bermain, kami amat menggalakkan ibubapa mengajar anak membaca sambil bermain.

Ha, untuk anak lelaki anda yang comel comel dan nakal nakal tue, elok lah ambil set membaca dan permainan ini....wah...ini memang sangat best dan disukai anak lelaki...lepas belajar baca buku, main buat robot.

Wow! sangat best.....belajar membaca dan bermain robot sempena musim cuti sekolah ini...

Kenapa anda mesti mendapatkan pakej ini?

Pakej ini terdiri daripada:
1.Set Bacalah Anakku
2.VCD Abu Ada Ayam
3.Permainan Thiner Toy Robot

Ramai Kanak Kanak sudah boleh membaca dengan Set Bacalah Anakku-dah terbukti ibubapa yg guna betul2 set membaca ni pada anak usia 3 tahun, anak dalam tempoh 3 bulan je dah dapat skill membaca yg sebenar.

Lepas habis 8 buku ni, anak-anak boleh baca apa sahaja buku..yg penting ibubapa kena tengok dulu VCD panduan mengajar dan juga baca buku panduan mengajar yg ada dalam set buku ini.

SMS Anisah 011-12391595 untuk order

Kandungan Set Bacalah Anakku:
8 Buah Buku
1 Buku Panduan Untuk Ibu Bapa Mengajar Anak-Anak
1 VCD Panduan Mengajar
12 Keping Kad Imbas sebagai alat bantu mengajar.

Kandungan VCD lagu Abu Ada Ayam ada VCD lagu untuk anak anak belajar mengenal bunyi bunyi huruf,
anak2 lebih cepat membaca apabila belajar sambil mendengar lagu ni,
30 keping kad imbas sebagai alat bantu mengajar & 1 buku mewarna untuk anak-anak

Thinker Toys ialah permainan binaan (Construction toys ) yang membantu memperkembangkan

1. kemahiran kognitif( berfikir). Kanak-kanak yang selalu bermain dengan Thinker Toys akan menggunakan otaknya untuk berfikir membuat pelbagai model. Kajian membuktikan kanak-kanak ini mempunyai daya pemikiran kreatif melebihi kanak-kanak yang tidak bermain dengan mainan binaan.

Mereka juga mempelajari konsep bentuk, ruang dan pengukuran apabila bermain dengan Thinker Toys.

Sebagai contoh melalui mainan sebegini mereka belajar mengenai, besar kecil, panjang pendek.

Mereka akan belajar memilih dan membanding dalam aktiviti binaan seperti Thinker Toys.

Ini akan membantu mereka memahami konsep matematik yang lebih kompleks nanti.

2. motor halus.
Bermain dengan Thinker Toys melatih kanak-kanak menggunakan jari jemarinya.

Ini akan membantunya untuk mudah memegang alat tulis dan menulis.

Di samping itu, permain seperti ini akan membantu mengembangkan koordinasi mata tangannya yang sekali lagi akan penting untuk membaca dan menulis.

3. Kemahiran sosio-emosi
Sekiranya kanak-kanak bermain dengan Thinker Toys ini bersama adik-beradik atau kawan-kawan, dia akan belajar bersosial.

Dia akan berbual-bual dan bertolak ansur dalam bermain.

4. Kemahiran bahasa. Tentu sekali apabila bermain, kanak-kanak akan bercerita mengenai rekaan binaannya.

Dia akan juga bercerita sepanjang proses pembinaan. Ibu bapa yang membimbing anak kita bermain akan memperkenalkan perkataan-perkataan baru kepada anaknya. Sekali gus mempertingkatkan keupayaan bahasa anak itu.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 5 December 2013

Agar-agar pandan

Resipi ini saya ambil dari buku resipi. Nt kalau ada nak buat majlis makan-makan dirumah boleh la buat. Memperbanyak kan menu hidangan.

Agar2 pandan santan
Oleh:Fazd Lyana
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Resepi:
1 paket serbuk agar2 10g (sy guna brand nona warna hijau)
1 liter air
3 senduk gula (secukup rs manis)
1 kotak santan (sy guna ayam brand 200ml)
1 biji telur
1 sudu kecil perisa pandan (xde pun xpe)

Cara2:
Masak agar2 bersama gula dan air smpai mendidih.
cmpurkan santan dgn telur, bg sebati kemudian masukkan dlm agar2 yg sedang mendidih tadi.
Kecikkan api dan kacau smpai adunan telur dan santan nmpk berbintil2..
Tutup api dan masukkan dlm acuan or loyang.sejukkan dlm peti ais.
Sedia utk dihidang.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone