Thursday, 21 November 2013

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Teks: Anisah Abd Rahman

Perkongsian ini khas untuk ibu hamil dan mencari makanan tambahan untuk diri dan anak dalam rahim.

Antara vitamin yang sangat baik untuk ibu hamil adalah seperti berikut:

❥ Daily - Multivitamin/mineral terbaik dan ianya lengkap dengan iron formula. Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah, mudah nak pitam atau pengsan. Mencegah anemia atau HB rendah.

❥ B Complex - Lengkap dengan 8 B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B. B complex Nutrilite mengandungi Folic acid, Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon. Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukkan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.

❥ Kalsium Magnesium - sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Mencegah kejang otot, sakit pinggang, lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan.

❥ Salmon Omega 3 - Sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari petingkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh ibu. Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.

❥ Protein - Sangat penting untuk membentuk otot, organ, kuku, rambut dan kulit bayi. Protein juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang semakin bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke-3.

======================================
✔ BERMINAT? Sila Sms/Whatsupp 011-12391595 SEKARANG JUGA!!!
============================================

✔ Dijamin HALAL
✔ Mendapat Kelulusan KKM
✔ Tiada Kesan Sampingan
✔ Terbukti Berkesan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment