Wednesday, 16 October 2013

Saya suka baca info dari Dr Zubaidi Hj Ahmad

Teks: Anisah Abd Rahman
Dah banyak hari ni tk update blog. Bukan ketandusan idea. Tetapi kegagalan saya mengurus masa. Terlalu seronok beraya di kampung, gajet memang terus dilupakan. Hari ini, hari kedua umat islam berkorban. Banyak daging yang diterima, syukur Alhamdulillah dengan rezeki yg di berikan Allah.Walaubagaimanapon kita perlu menguruskan rezeki itu sebaiknya supaya tidak mendatangkan kemudharatan apabila ia disalah urus.Apabila kita sebut daging, kita juga akan ingat kolestrol kan.so blog kali ini saya nak simpan perkongsian dari Dr Zubaidi untuk rujukan saya dan rakan-rakan.Jom sama-sama kita amalkan kehidupan yang sihat sejahtera.Sumber dari Dr Zubaidi.KAWAL KOLESTROLE SECARA SEMULAJADI TANPA UBAT

Penyakit serangan jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada tahap kolesterol tinggi. Ia berkait rapat dengan faktor keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.

Biasanya doctor akan memberikan ubat anti-kolestrole bagi menurunkan kandungan kolestrole dalam darah. Walau bagaimana pun kesan sampingannya harus diseimbangkan dengan manfaat yang diperolehi.

Kajian terbaru membuktikan terdapat empat produk sumber semulajadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.

Empat bahan itu adalah Phytosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan Psyllium Husk.


1. Sterol tumbuhan yang turut dikenali Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolesterol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang nut. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus.

2. Oat pula bijirin yang mengandungi serat larut dikenali 'beta glucan' yang terbukti merendahkan tahap kolesterol mereka yang mengamalkan pemakanannya.

3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.

4. Psyllium Husk pula adalah biji benih pokok "Plantago ovate" secara lazimnya digunakan untuk menangani sembelit. Ia boleh digunakan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Saya mencangkan kepada pesakit yang mengalami tahap kolestrole yang tinggi dalam darah, boleh gunakan bahan-bahan di atas selain dari ubat statin yang diberikan doktor.


http://drzubaidi.com/blog

Wallahu a'lam.Itu lah dia, sama-sama kita baca dan amalkan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphoneNo comments:

Post a Comment