Tuesday, 10 December 2013

Suri rumah celik IT.

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdullilah. Seronok menjadi suri rumah. Dada saya sangat lapang dan kepala saya sudah tidak lagi serabut seperti dahulu.

Masa bekerja banyak perkara yang saya fikirkan, tentang bos, kawan sekerja, client dan supplier. Semua itu buat kita sibuk sepanjang masa. Padahal ia tidakla penting sangat.

Hal-hal gosip pon kadang kadang terfikir sampai ke rumah.

Apabila sepenuh masa menjadi suri rumah, tidak dinafikan. Kehidupan berganda-ganda sibuk tetapi setiap hari kepala ini hanya memikirkan tentang anak-anak, suami dan ibu ayah.

Dan dizaman yang serba canggih dengan kemudahan internet ini, sangat menguntungkan suri rumah yang celik IT.

Walaupon surirumah masih mampu menjana pendapatan yang lumayan dan mempunyai banyak masa untuk bercuti kesana dan sini.

Bestkan?
Jemput lah menjadi sahabat saya agar kita boleh berkongsi idea untuk mempunyai kebebasan masa dan mendekatkan diri kita kepada yang maha esa.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, 9 December 2013

Set cepat membaca anakku.

Teks: Anisah Abd Rahman

Dalam Aktiviti Belajar Membaca Sambil Bermain, kami amat menggalakkan ibubapa mengajar anak membaca sambil bermain.

Ha, untuk anak lelaki anda yang comel comel dan nakal nakal tue, elok lah ambil set membaca dan permainan ini....wah...ini memang sangat best dan disukai anak lelaki...lepas belajar baca buku, main buat robot.

Wow! sangat best.....belajar membaca dan bermain robot sempena musim cuti sekolah ini...

Kenapa anda mesti mendapatkan pakej ini?

Pakej ini terdiri daripada:
1.Set Bacalah Anakku
2.VCD Abu Ada Ayam
3.Permainan Thiner Toy Robot

Ramai Kanak Kanak sudah boleh membaca dengan Set Bacalah Anakku-dah terbukti ibubapa yg guna betul2 set membaca ni pada anak usia 3 tahun, anak dalam tempoh 3 bulan je dah dapat skill membaca yg sebenar.

Lepas habis 8 buku ni, anak-anak boleh baca apa sahaja buku..yg penting ibubapa kena tengok dulu VCD panduan mengajar dan juga baca buku panduan mengajar yg ada dalam set buku ini.

SMS Anisah 011-12391595 untuk order

Kandungan Set Bacalah Anakku:
8 Buah Buku
1 Buku Panduan Untuk Ibu Bapa Mengajar Anak-Anak
1 VCD Panduan Mengajar
12 Keping Kad Imbas sebagai alat bantu mengajar.

Kandungan VCD lagu Abu Ada Ayam ada VCD lagu untuk anak anak belajar mengenal bunyi bunyi huruf,
anak2 lebih cepat membaca apabila belajar sambil mendengar lagu ni,
30 keping kad imbas sebagai alat bantu mengajar & 1 buku mewarna untuk anak-anak

Thinker Toys ialah permainan binaan (Construction toys ) yang membantu memperkembangkan

1. kemahiran kognitif( berfikir). Kanak-kanak yang selalu bermain dengan Thinker Toys akan menggunakan otaknya untuk berfikir membuat pelbagai model. Kajian membuktikan kanak-kanak ini mempunyai daya pemikiran kreatif melebihi kanak-kanak yang tidak bermain dengan mainan binaan.

Mereka juga mempelajari konsep bentuk, ruang dan pengukuran apabila bermain dengan Thinker Toys.

Sebagai contoh melalui mainan sebegini mereka belajar mengenai, besar kecil, panjang pendek.

Mereka akan belajar memilih dan membanding dalam aktiviti binaan seperti Thinker Toys.

Ini akan membantu mereka memahami konsep matematik yang lebih kompleks nanti.

2. motor halus.
Bermain dengan Thinker Toys melatih kanak-kanak menggunakan jari jemarinya.

Ini akan membantunya untuk mudah memegang alat tulis dan menulis.

Di samping itu, permain seperti ini akan membantu mengembangkan koordinasi mata tangannya yang sekali lagi akan penting untuk membaca dan menulis.

3. Kemahiran sosio-emosi
Sekiranya kanak-kanak bermain dengan Thinker Toys ini bersama adik-beradik atau kawan-kawan, dia akan belajar bersosial.

Dia akan berbual-bual dan bertolak ansur dalam bermain.

4. Kemahiran bahasa. Tentu sekali apabila bermain, kanak-kanak akan bercerita mengenai rekaan binaannya.

Dia akan juga bercerita sepanjang proses pembinaan. Ibu bapa yang membimbing anak kita bermain akan memperkenalkan perkataan-perkataan baru kepada anaknya. Sekali gus mempertingkatkan keupayaan bahasa anak itu.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 5 December 2013

Agar-agar pandan

Resipi ini saya ambil dari buku resipi. Nt kalau ada nak buat majlis makan-makan dirumah boleh la buat. Memperbanyak kan menu hidangan.

Agar2 pandan santan
Oleh:Fazd Lyana
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Resepi:
1 paket serbuk agar2 10g (sy guna brand nona warna hijau)
1 liter air
3 senduk gula (secukup rs manis)
1 kotak santan (sy guna ayam brand 200ml)
1 biji telur
1 sudu kecil perisa pandan (xde pun xpe)

Cara2:
Masak agar2 bersama gula dan air smpai mendidih.
cmpurkan santan dgn telur, bg sebati kemudian masukkan dlm agar2 yg sedang mendidih tadi.
Kecikkan api dan kacau smpai adunan telur dan santan nmpk berbintil2..
Tutup api dan masukkan dlm acuan or loyang.sejukkan dlm peti ais.
Sedia utk dihidang.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 30 November 2013

Kehebatan Protein Kacang Soya

Teks: Anisah Abd Rahman

Seronok makan protein dari soya.
Kesannya nyer sangat berbaloi-baloi.

*Kulit akan kelihatan tegang dan cantik
*Masalah rambut gugur dapat dikurangkan
*Kekal bertenaga sepanjang hari
*Memekatkan susu badan lepas bersalin
*Turunkan berat badan
*Rendahkan colestrol

Bestkan khasiat protein ni, amalkan secara konsisten, anda boleh dapat hasil yang sangat memuaskan.

Protein merupakan bahan asas untuk badan kita, jadi bila protein dah cukup, semua boleh berfungsi dengan baik..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Noxxa Pressure Cooker: Nasi Putih

Teks: Anisah Abd Rahman

1001 kegunaan periuk ni.
Masa memula beli periuk ni memang la risau takut membazir. Ye la sebab mahalkan. Bile dah beli macam-macam boleh masak dalam ni.

Untuk mengelak pembaziran berlaku. Saya memang betul-betul manfaatkan periuk ni.

Apa sahaja yang saya masak menjadi mudah menggunakan periuk Noxxa ni.

Segala yang keras dan memerlukan tempoh masa yang lama telah menjadi pendek. Maka banyak la masa dapat di jimatkan.

Mungkin ramai yang tidak percaya. Saya guna periuk ni setiap hari untuk masak nasi putih.

Oleh sebab tu, saya tidak pernah rasa rugi memiliki periuk Noxxa Pressure Cooker.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 29 November 2013

Istilah-istilah

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah sekarang la masanya untuk update semula ilmu tentang Susu ibu.

Hendak berjaya dalam menyusukan anak sepenuhnya yang penting adalah ilmu, bukan hanya sekadar sebut dimulut "aku nak menyusukan anak selama 2 tahun"

Tanpa ilmu yang cukup kita mungkin akan terkandas di tengah jalan apabila diuji dengan pelbagai cabaran.

Kita mulakan sesi ulangkaji dengan mengenali istilah-istilah penting tentang susu ibu.

1. EBM = Expressed Breast Milk
2.Fresh EBM = Susu ibu yang baru diperah
3.Chilled EBM = Susu ibu yang di simpan dalam peti ais bahagian sejuk bukan bahagian beku
4.Frozen EBM = Susu ibu yang di simpan di tempat beku
5.BP = Breast Pump
6.Marmet = Memerah susu ibu menggunakan tangan
7.PP = Power Pumping
8.TP = Tandem Pumping (sebelah susukan anak dan sebelah lagi sambil mengepam)
9.TM = Tandem marmet (sebelah susu anak, sebelah memerah menggunakan tangan.
10.TN = Tandem Nursing ( menyusukan 2 orang secara serentak)
11. Direct Feeding = menyusukan anak terus dari payudara
12. BF = Breast Feeding ( menyusukan anak menggunakan susu ibu)

Setakat ini dahulu sesi ulangkaji.
Takut jika terlalu banyak, ibu-ibu baru akan rasa ia satu yang membebankan.

Jangan lupakan tanamkan niat untuk menyusukan anak kerana Allah, insyaAllah perjalanan kita akan dipermudahkan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 28 November 2013

Minum Petang: Apam Balik

Resepi Apam Balik
==========================
Bahan-bahannya:
310 ml air
150 tpung gandum
50g tepung high protein
2sb butter
25g tpung jgung
50g gula
1st soda bikarbonat
2sb susu krim
1st baking powder
1 biji telor

Caranya:
Kacau semua bhn d ats dlm 1 beks ya
Stir fry n bole la msukkn dlm periuk n ltkkn la kcg n jgung krim or choc rice..x pyh terbalikkn..dh garing angkat.

♥|♥ ::.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 23 November 2013

Ibu dan Ayah adalah contoh terbaik untuk anak-anak.

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah. Bersyukur mempunyai kelapangan waktu bersama anak-anak.

Ibu dan ayah adalah contoh terbaik untuk anak-anak.

Seronok menghabiskan masa seharian bersama anak-anak.

Selain perasaan seronok, di dalam tempoh waktu ini la proses pembelajaran anak-anak berlaku.

Pentingnya ibu dan ayah menjaga sikap dan tingkah laku di hadapan mahupon di belakang anak-anak.

Apa sahaja yang di lakukan oleh ibu dan ayah akan di duplicate oleh anak anak sepenuhnya.

Ini saya dapat perhatikan sendiri dalam diri anak-anak saya yang berusia 3 tahun setengah dan 1 tahun setengah.

Pada umur begini mereka akan mengikut semua yang berlaku disekeliling mereka. Apa yang mereka paham ialah duplicate apa sahaja.

Duplicate apa sahaja bermaksud, pada peringkat waktu ini mereka masih tidak dapat membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Minda mereka hanya duplicate sahaja.

Ini kerana, di kelapangan masa yang saya ada, saya memerhatikan gerak geri dan tutur kata mereka.

Saya dapat mendengar setiap butir perkataan mereka. Dan saya dapati kakak akan menggunakan setiap perkataan yang saya gunakan selama ini.

Tidak kira perkataan saya yang positif atau negatif, dia akan mengunakan dan menyebutnya berulang kali.

Pada saat itu, saya tersedar bertapa pentingnya saya menjaga setiap tutur kata dan tingkah laku saya.

Saya berazam akan menjadi contoh yang baik kepada mereka.

Anak-anak ibarat cermin kepada diri kita.

Jika kita ingin mendidik mereka menjadi anak yang soleh dan solehah, mula la mendidik mereka dari mereka kecil lagi.

Usah sesekali terlewat, benarlah pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnyam iaitu ketika anak-anak masih kerja.

Apabila anak sudah dewasa, skill mereka untuk mengduplicate kita sepenuh akan menjadi sukar.

Setakat ini perkongsian saya, jika ada salah dan silap harap dimaafkan. Saya adalah ibu yang masih belajar dan masih perlu menuntut ilmu.

Amin ya Allah.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 22 November 2013

MLM @ Networking Biz tak menipu. Yang menipu ialah sesetengah networker yang tidak bertanggungjawab.

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah syukur dengan kehidupan sekarang.

Setiap hari dapat bersama anak-anak 24 jam 7 hari seminggu.

Tidak dinafikan ini adalah keputusan besar yang saya ambil dalam kehidupan saya.

Saya buat keputusan untuk dunia makan gaji dan buat biz network marketing bersama anak-anak.

Apa yang penting saya yakin. Setelah melihat dan memahami marketing plan Amway. Saya yakin ini yang saya cari selama ini.

Pada awalnya saya juga seperti orang lain, tidak nampak apakah manfaat biznes network marketing ini.

Banyak tanggappan buruk yang telah tersemat dalam minda dari dulu sehingga sekarang.

Tanggapan negatif ini la yang menghalang ramai orang untuk melihat keistimewaan networking biz.

Sebenarnya networking biznes ini menjadi kebencian orang ramai disebabkan oleh manusia sendiri.

Mereka yang menceburi perniagaan ini menjadi tamak dan ingin cepat kaya.

Mereka telah abaikan etika sebenar dalam menjalankan perniagaan ini.

Kerana tamak, mereka sanggup tipu kawan, beradik dan saudara mara.

Sikap pentingkan diri dan selalu menghina pekerjaan orang lain menyebabkan orang yang masih belum mengenali dunia networking biz menjadi fobia.

Hari ini saya ada berborak dengan junior tempat saya belajar. Katanya dia benci networking biz kerana dia mempunyai seorang kawan yang mulut laser menghina orang lain apabila tidak bersetuju untuk turut serta dalam biz networking nya.

Untuk mengajak orang lain turut serta dalam perniagaan kita. Kita tidak perlu menggunakan cara paksa. Ini kerana paksaan tidak akan menggerak kan anak buah kita untuk terus maju.

Apa yang penting, kita bertanggunjawab untuk menerangkan apa manfaat network marketing kepada rakan kita.

Tiada satu pon perkerjaan yg hina dan buang masa. Kesemua pekerjaan adalah ibadat.

Networking biz adalah pendapatan extra. Mereka yang ingin meyertai kita tidak perlu dipaksa. Jika mereka ingin menjana pendapatan tambahan. Dengan rela hati akan meyertai kita.

Dalam banyak-banyak networking marketing. Saya memang sangat jatuh cinta dengan amway. Kerana plan marketingnya dan produk nya.

Produk Amway adalah keperluan harian untuk kegunaan kita setiap hari. kita tetap kena beli dan keluar duit untuk memenuhi keperluan diri.

Oleh itu, saya fikir dari keluar duit tanpa membina sebarang pendapatan, lebih baik saya pilih amway. Duit dapat bonus pon dapat.

Apa yang penting paham dan mahu buat perubahan diri. InsyaAllah sampai masa kita terpaksa kaya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 21 November 2013

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Teks: Anisah Abd Rahman

Perkongsian ini khas untuk ibu hamil dan mencari makanan tambahan untuk diri dan anak dalam rahim.

Antara vitamin yang sangat baik untuk ibu hamil adalah seperti berikut:

❥ Daily - Multivitamin/mineral terbaik dan ianya lengkap dengan iron formula. Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah, mudah nak pitam atau pengsan. Mencegah anemia atau HB rendah.

❥ B Complex - Lengkap dengan 8 B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B. B complex Nutrilite mengandungi Folic acid, Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon. Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukkan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.

❥ Kalsium Magnesium - sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Mencegah kejang otot, sakit pinggang, lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan.

❥ Salmon Omega 3 - Sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari petingkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh ibu. Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.

❥ Protein - Sangat penting untuk membentuk otot, organ, kuku, rambut dan kulit bayi. Protein juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang semakin bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke-3.

======================================
✔ BERMINAT? Sila Sms/Whatsupp 011-12391595 SEKARANG JUGA!!!
============================================

✔ Dijamin HALAL
✔ Mendapat Kelulusan KKM
✔ Tiada Kesan Sampingan
✔ Terbukti Berkesan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Ahmad Ammar berbahagia lah di sana.

Teks: Anisah Abd Rahman

MasyaAllah selama ini saya tk pernah kenal pon siapa Ahmad Ammar ni.

Walaupon tidak pernah kenal, air mata bercucuran dan merambu bila melihat youtube tentang Ahmad Ammar.

Sungguh mulia hati mu.

Terdetik dalam hati saya, umur Ahmad Ammar baru 20 tahun. Namun pengalaman dan perjalanan hidup nya sungguh panjang dan jauh dalam memperjuangkan Islam.

MasyaAllah Alhamdulillah. Ibu bapa Ammar berjaya mendidik Ammar dengan baik sekali.

Semoga saya diberi peluang untuk menjadi seperti ibu dan ayah Ahmad Ammar.

Ya Allah, kini aku sedang mengandung...jika anak ini lelaki didoakan anak aku menjadi golongan beriman dan mencintai Islam sepenuh hati.

Perkenankan lah ya Allah doa ku ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Noxxa Pressure Cooker: Bubur Asyura

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum,

harap maaf kerana lambat share resipi nak buat bubur Asyura ni.

Bubur ni saya dengan mak cuba memasak menggunakan periuk noxxa yang di beli dari Amway. Memang puas hati masak guna periuk ni, sebabnya tak melekat dan tiada pembaziran yang berlaku.

Best bile memasak dan tak melekat ni, so kerja membasuh periuk atau kuali pon menjadi mudah.

Resipinya

100g kacang Tanah (goring dan blend tp jangan halus sangat)
50g kacang hijau (rebus dulu bagi lembut)
1 tin kacang merah
1 tin jagung
1 kilo santan ( saya rasa ini bukan santan pekat, saya beli di pasar borong santan siap harga RM3.50)
500g tepung beras (bancuh dengan air kemudian tapis)
500g gula putih (boleh kurangkan klu tidak suka manis)
100g gula merah (masak dulu dan tapis)
1 biji keledek (rebus dulu bagi lembut)
garam
air bergantung kepada keperluan dan kecairan (tk sempat nak ukur aritu)

ok dah sediakan bahan-bahan diatas,
sekarang jom standby periuk noxxa or apa-apa jenis periuk untuk proses memasak.

1. masukkan tepung, santan dan gula merah dan putih. dinasihatkan semua adunan ni ditapis dahulu sebelum masuk periuk
2. masukkan semua bahan-bahan diatas sekaligus jer.
3. mula lah mengacau sehingga masak.

p/s saya masak ni guna periuk noxxa, tempoh memasak hanya 25-30 minit.
kalau menggunakan periuk biasa saya tidak pasti berapa lama masa yang diperlukan.

sekian dulu perkongsian saya. boleh terus Tanya kalau ada sebarang masalah.

Bonus: jika anda tinggal berhampiran dengan rumah saya, dan hendak lihat demo memasak menggunakan periuk ini di alu-alukan.

ini lah hasilnya.
dah habis memasak kena la basuh periuk kan.

Friday, 15 November 2013

Kesihatan lebih bermakna dari kekayaan, Hidup lebih bermakna jika kita memiliki kedua-duanya

Teks: Anisah Abd Rahman

Selagi kita tidak cuba minum selagi itu la kita tidak akan tahu khasiat All Plant Protein ni.

Sebelum ini saya pernah makan satu jenama yang lain, tetapi saya tidak berapa gemar bau soya yang agak kuat dan tekstur nya yang sedikit kasar.

Saya still mencari produk yang terbaik untuk diri saya. Atas kesedaran saya seorang ibu menyusu, saya sentiasa buat research product yang mampu memberi saya tenaga dan protein yang cukup.

Saya akui pengambilan protein saya setiap hari memang tak cukup kerana saya ni jenis memilih makanan yang saya suka sahaja untuk dimakan. saya tidak mengikut jadual keperluan makanan yang disaran.

Bagaimana saya boleh menyalurkan makanan yang berkhasiat untuk anak saya jika saya sendiri memilih makan yang tidak seimbang.

Kita tahu keperluan protein seorang wanita dan ditambah ibu menyusu adalah tinggi, Apabila saya fikirkan, keperluan perotein saya memang tidak cukup. Saya perlu menambahnya untuk diri saya dan untuk kesihatan si comel yang tersayang.

Saya juga pernah mendengar satu ceramah kesihatan yang bertajuk keperluan protein dalam badan kita. Salah satu kepentingan protein adalah untuk menggantikan dan membentuk sel yang sihat. sekiranya protein yang diperlukan tidak mencukupi, sel akan terbentuk dari lemak dan akhirnya sel itu akan menjadi tidak sempurna.

Sel yang tidak sempurna akan menjadi punca pelbagai penyakit.

Takut kan?
Biarla hari ini kita berbelanja lebih sikit demi kesihatan yang berpanjangan.

Semua orang tahu,apabila kita mendapati penyakit yang kronik, kehidupan kita 100 peratus akan berubah.

Badan yang sihat mampu mnejana pendapatan yang lebih besar. Tetapi badan yang sudah mempunyai penyakit yang kronik, wang yang berjuta pon tiada makna..dan akhirnya akan habis begitu sahaja.

Mana satu pilihan anda? fikir-fikirkan lah ye sahabat.

Anak-anak syurga

Teks: Anisah Abd Rahman

Anak adalah amanah, apabila anak-anak sebagai amanah, semakin besar tanggungjawab kita.

Semakin banyak soalan Allah kepada kita nanti.

Adakah kita telah memberikan mereka didikan yang sempurna.

Cukupkah kasih sayang kita kepada mereka?

Bagaimana kita melayan mereka? Tidak kira apa pun kerenah mereka, kita perlu bersabar. Bersabar kerana mereka adalah anak syurga yang di beri pinjaman kepada kita.

Alangkah bertuahnya kita sekiranya mereka menjadi golongan anak-anak yang soleh dan solehah.

Berbahagialah kita di sana nanti.

Ibu yakin dengan rezeki Allah. Ibu tidak akan sia-siakan saat dan waktu ibu bersama anak-anak ibu.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 12 November 2013

Ketabahan dan keberanian kanak-kanak Syiria

Teks: Anisah Abd Rahman

Sebelum tidur mata masih terbayangkan kisah paparan TV3 berkenaan kanak-kanak di Syiria.

Saya tak dapat bayangkan apakah perasaan saya jika saya berada di sana. Saya tidak setabah wartawan-wartawan yang membuat liputan disana.

Sedangkan saya yang melihat di kaca TV saja sudah bergenang air mata, ini kan pula jika saya berada disana. Semesti nya saya akan menangis semahunya melihat keadaan mereka di sana.

Ada satu part tu saya melihat anak yang kecil, tiada pampers aatau lampin. Ibunya mebalut anak memakai plastik dan mengikat dengan tali.

Ya Allah. Berikan la aku kekayaan supaya aku dapat membantu orang yang memerlukan.

Bagi saya rakyat Malaysia yang tersangat bertuah, kita rakyat Malaysia mempunyai peluang yang banyak untuk menjadi kaya.

Apabila kita kaya kelak, usah la kita menjadi sombong. Jadilah kita seorang yang kaya dan semakin hampir dengan Allah.

Sama-samalah kita berusaha untuk mendapat pendapatan lebih untuk bantu mereka di sana dan semua umat Islam di seluruh dunia kerana mereka adalah saudara kita.

Sekian, untuk malam ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 9 November 2013

Teks: Anisah Abd Rahman

Hari ini menu lunch saya dan anak-anak nasi kukus ayam berempah.

Kerana perut terasa tersangat lapar, terus je buat keputusan untuk beli bungkus.

Hari ini jumaat, maka suasana di simpang jalan BSP sangat meriah. Macam-macam gerai ada untuk dijadikan pilihan.

Dalam banyak-banyak kedai, gerai nasi kukus menjadi pilihan saya. Ada 2 kedai yang menjual nasi kukus.

Gerai ini berhampiran dan hanya diselangi kedai keropok lekor.

Gerai yg menjadi pilihan saya dikunjungi ramai orang dan ayam yg di goreng habis sehingga terpaksa menunggu yang di dalam kuali.

Selepas pesanan saya diterima, kami berlalu pulang. Sambil berjalan pulang, saya perhatikan gerai berhampiran yg juga menjual nasi kukus.

Saya melihat masih banyak ayam yang digoreng tidak terjual. Saya tidak tahu apa kelemahan dan kelebihan ini. Dan saya hanya mampu berdoa perniaganmya akan bertambah baik.

Perkara sebegini la yang menjadi kerisauan kenapa tidak ramai orang suka berniaga.

Ramai orang tidak sanggup kerugian, ye la. Untuk berniaga tidak la semudah seperti apa yang kita lihat.

Sekiranya ingin memasukki bisnes jualan makanan, pastikan makanan kita sedap dan mendapat sambutan.

Risiko lain yang perlu ditanggung ialah perlu mempunyai pelanggan yang ramai untuk menyukai masakan kita baru la perniagaan maju. Pendek kata, produk yang dihasilkan mestilah mantap.

Sebenarnya tiada apa yang perlu ditakutkan. Asalkan kita pandai memilih perniagaan yang bersesuaian dengan kita.

Tidak semua perniagaan memerlukan modal yang besar.

Sebagai contoh, saya memilih satu perniagaan yang modalnya kecil tetapi potensi nya besar.

Amway menjadi pilihan saya. Dengan bermodalkan RM90 saya berpeluang memulakan perniagaan yg besar dan terkenal serata dunia, mempunyai sistem yang kukuh, telah terbukti kerana sudah ramai yang berjaya.

Jadikan mereka yang berjaya sebagai mentor kita dan kita juga boleh berjaya seperti mereka.
M…M
Sehingga berjumpa lg.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 5 November 2013

Saya suka Calcium Magnesium Nutrilite

Teks: Anisah Abd Rahman

Sekarang jam dah hampir pukul satu, mak buyong baru nk melandingkan diri.

Nikmat rasanya dapat baring-baring sambil update blog with my BB. ( Sebab tu syg sangat nk tukar myBB ni)

Sebelum tido seperti biasa jangan lupa makan vitamin kalsium dulu yer.

Bukan apa kalau ualls rajin jari tu menggoogle, uall semua akan tahu bertapa penting nya kalsium ni untuk kesihatan diri kita.

Saya memang akan makan kalsium ni setiap hari, tambah-tambah bile dah kembali jadi mak buyong ni. Jangan main-main tentang kepentingan kalsium untuk ibu hamil yer.

Tk susah pon nk makan vitamin kalsium ni jika nak dibandingkan dengan bancuh segelas susu.

Tak perlu susah-susah masak air panas, bancuh tunggu sejuk n minum.

Dah lepas minum nk kena ke dapur hantar cawan n basuh...remeh kan? Tambah remeh jika masa tu kita dah tersangat mengantuk.

Innalillah la kalsium ku jawab nya.

Sebab tu la saya pilih Nutrilte ni.
Mudah, senang dan pantas.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 1 November 2013

Bagaimana cara saya update blog

Teks: Anisah Abd Rahman

Hari ini saya hanya ingin berkongsi bagaimana cara saya update blog. Apabila kita explore kita akan jumpa cara mudah untuk update blog untuk orang yang kononnya selalu sebuk seperti saya.

Sebenarnya saya tidak la sesibuk mana, tetapi apabila kita bersedia mengadap laptop, masa tu la terdapat cabaran yang datang. Kalau contoh macam saya, anak datang minta susu, anak-anak bergaduh dan menjerit dan pelbagai lagi kerenah mereka untuk minta perhatian kita. Akhirnya idea yang membuak-buak di kepala
berlalu begitu sahaja.

Alhamdulillah saya mempunyai blackberry yang sangat membantu. Asalkan saya rajin, mudah saja kerja mengupdate blog bagi saya.

Saya gunakan kemudahan email yang ada untuk direct post ke blog saya. Maka sambil melayan kerenah anak-anak pon sebenarnya masih mampu untuk menulis dan terus menulis.

Lagi yang membuatkan saya sangat selesa dengan blackberry kerana dia mempunyai papan kekunci yang selesa.

Nampak seperti saya agak ketinggalan dari rakan-rakan yang lain kerana masih menggunakan blackberry, tetapi ini la keselesaan saya.

Sekian.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 30 October 2013

Kenapa saya suka tulis blog

Teks: Anisah Abd Rahman

Setiap orang ada sebab tersendiri kenapa kita suka berblog. Blog sangat mudah dibuat dan ia ada yang percuma. Apa yang penting kita perlu rajin explore kemudahan yang ada.

Salah satu sebab kenapa saya nak ada blog ialah saya suka membaca, dan apabila saya suka sesuatu perkara saya akan simpan untuk rujukan masa akan datang. Tempat yang paling mudah di simpan dan dicari ialah blog.

Selain dari itu, boleh boleh dijadikan sebagai medium untuk kita berkongsi ilmu yang kita tahu dengan orang ramai. Semua orang tahu, ilmu yang bermanfaat ialah apabila ilmu itu dapat dikongsi dan digunakan oleh orang lain.

Secara khusus tujuan saya mempunyai blog ialah saya ingin berkongsi bersama pembaca sekalian cara jana pendapatan pasif apabila kita bertukar daripada seorang consumer kepada PROSUMER.

Dalam entry seterusnya nanti saya akan kongsikan dengan pembaca semua apakah manfaat menjadi Prosumer dan bagaimana kita boleh menjadi PROSumer yg mampu jana pendapatan yg lumayan.

Sekian,
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 29 October 2013

Daftar sebagai Ahli Amway

Teks: Anisah Abd Rahman

UTK PENDAFTARAN SEBAGAI AHLI AMWAY

sila berikan butiran berikut ke =>> anisahabdrahman@gmail.com

NAMA PENUH :
NO. K/P :
NO. H/P :
ALAMAT LENGKAP :
EMAIL:

thank you and best regards.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 25 October 2013

Saya bina income dari rumah sekarang kerana saya merancang 5 tahun kehadapan.

Teks: Anisah Abd Rahman
Mungkin anda semua pening dan hairan dengan tajuk penulisaan saya yang ini.

Tidak dinafikan, pada hari ini ramai yang masih belum yakin bahawa seorang wanita yang sudah bekeluarga mampu menjaga anak-anak sendiri di rumah sambil menjana pendapatan.Ramai yang belum yakin kerana kurang pendedahan. Mereka jarang membaca dan berjumpa orang yang sedemikian kerana mereka tidak ada impian untuk bekerja dirumah sambil jana pendapatan.

 Bagi yang mempunyai impian, mereka akan berusaha mencari ilmu dan menambah bahan bacaan untuk realisasikan impian.

Pada hari ini, sebenarnya telah ramai ibu-ibu yang mempunyai pekerjaan di luar sanggup berkorban. Saya pernah terbaca dalam satu penulisan, pada masa akan datang, jika seorang ibu masih bekerja di luar itu adalah ganjil.

Kenapa saya setuju dengan pendapat penulis itu, hari ini kemudahan IT sangat canggih. Ia berkembang sangat pesat sekali. Dan ramai ibu-ibu telah menyedari perubahan ini dan mengambil peluang keemasan ini.

Jika ini adalah peluang, kenapa kita melepaskannya begitu sahaja. Ditakuti hanya saya sahaja yang masih belum sedar lagi.

 Bayangkan untuk 5 tahun akan datang. Saya ambil 5 tahun akan datang kerana anak saya akan bersekolah pada tahun itu nanti. Jika semua ibu telah bekerja dari rumah, mereka mempunyai peluang menghantar dan mengambil anak ke sekolah setiap hari.

Bagaimana dengan anak saya??

 Bolehkah mereka menguruskan diri sendiri. Saya masih ingat lagi saat hari pertama saya ke sekolah. Ayah hantar dan ambil saya dari sekolah.

 Apabila saya mebayangkan anak saya perlu urus diri sendiri. Rasanya dah tak sanggup nak dibayangkan lagi. Bukan saya tidak mahu anak saya berdikari, tetapi lihatlah jenayah dan masalah sosial pada hari ini.

Jana pendapatan dari rumah bukan la perkara asing lagi pada hari ini. Kita perlu belajar dari sekarang bukan apabila sudah nak berhenti kerja nanti.

saya tidak nafikan, apabila saya bersembang perkara ini dengan kawan-kawan, saya mendapat percanggahan idea yang hebat.

 Saya paham setiap orang mempunyai komitmen yang tersendiri. Sebenarnya saya tidak suruh anda berhenti hari ini, saya memberI idea bagaimana persediaan hari ini memudahkan anda semua di kemudian hari.

Saya percaya, dengan mencuba produk Amway. Saya percaya pendapatan anda akan berubah nanti. Saya boleh kongsikan bagaimana Amway boleh bantu anda walaupon anda super sibuk setiap hari.

Kerana, bersama Amway anda tidak perlu ke pejabat pos hari-hari. Tidak perlu ke sana dan kemari. Apa yang penting pahami pelan marketing Amway dan bagaimana ia beroperasi.

Sekian untuk entry ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone











Seboleh mungkin kita berusaha menjadi hamba Allah yang baik

Teks: Anisah Abd Rahman
Alhamdulillah sambil menidurkan anak-anak syurga, saya membaca whatsapp yang diterima. Bagus sekali perkongsian yang diterima.Setiap perkara yang baik saya suka simpan dan jadikan panduan. Inilah ia.Jaga 7 Sunnah HebatDalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.Kedua:
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.InsyaAllah kita sama-sama amalkan untuk menjadi baik dipandangan Allah.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone












Thursday, 24 October 2013

Tentang saya, Anisah Abd Rahman

Teks: Anisah Abd Rahman

Salam perkenalan untuk pembaca semua. Saya berasal dari Semanggol, Perak. Anak ke-empat dari 11 orang adik beradik, mendapat pendidikan awal di SKSK Sungai Kepar dan mendapat pendidikan menengah di SMKA Slim River. Selepas mendapat keputusan SPM yang agak baik saya Berjaya melanjutkan pelajaran di IIUM. Alhamdullilah, mendapat ijazah dalam bidang Perakaunan.

Selepas memegang segulung ijazah, saya di terima bekerja di Firma Perakaunan di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur. Demi menambahbaik kehidupan saya, saya juga menceburi bidang Perlindungan Takaful sebagai Agen Etika, dengan pengalaman yang ada meningkatkan lagi keyakinan diri, saya kemudian diterima bekerja sebagai Akauntan di organisasi yang hebat dan terkenal di seluruh Malaysia. Alhamdulillah rezeki saya.

Ketika saya diterima bekerja sebagai akauntan, saya merasakan tersangat bertuah dan impian saya selama ini sudah tercapai. sememangnya sejak dari kecil saya menyimpan impian untuk menjadi seorang akauntan. Bersusah payah saya selama ini menuntut ilmu untuk menjadi seorang akauntan akhirnya tercapai. Bukan mudah kawan-kawan untuk belajar dalam bidang perakaunan.

Setelah beberapa bulan menjadi akauntan saya telah membuat keputusan untuk menamatkan zaman anak dara saya pada Ogos 2009. Alhamdulillah saya bertemu jodoh dengan suami saya yang sangat baik, rajin dan bertanggungjawab. Genap setahun perkahwinan kami, Ogos 2010 saya dan suami dikurniakan cahaya mata yang pertama. Cahaya mata kedua pada Januari 2012.

Selepas mendapat 2 orang cahaya mata, saya mula memikirkan alangkah gembiranya jika saya dapat membesarkan sendiri anak-anak dan sentiasa melihat mereka dihadapan mata. saya tidak mahu melepaskan saat indah bersama mereka disaat mereka sangat memerlukan saya.

Saya memikirkan jawatan saya sebagai akauntan sangat sibuk dan terpaksa memberi  suami lebih tanggungjawab untuk menguruskan anak-anak. Bayangkan sedihnya saya kerana tidak banyak masa bersama anak-anak saya yang comel, setiap hari suami saya yang menghantar dan mengambil anak saya dari taska. saya rasa tanggujawab saya sebagai ibu tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna. Ini belum lagi jika saya di arahkan bertugas ke luar kawasan dan terpaksa bermalam. saya perlu membuat keputusan yang betul.

Setelah difikirkan kembali, bukan jawatan yang saya cari dan syurga saya ada dengan suami. Akhirnya saya buat keputusan untuk focus kepada bisness sendiri dan saya jumpa Amway sebuah syarikat yang diyakini mampu memberi apa yang saya cari.

Inilah saya pada hari ini, Independent Business Owner di Kawasan Bandar Saujana Putra, Puchong, Shah Alam dan Putrajaya. Sekiranya anda ingin menyertai saya, saya sangat mengalu-alukannya. Segalanya bermula di sini.

Monday, 21 October 2013

Amway untuk orang baru yang ingin menceburi bidang perniagaan.

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum. Hari ini saya nk share sedikit ilmu kepada kawan-kawan jika ingin memulakan sesuatu perniagaan.

Perniagaan Amway ini mudah dan tidak memerlukan modal yg besar.

A.Langkah pertama, kita perlu mendaftar menjadi ahli iaitu RM90 ringgit. Banyak keistimewaan apabila kita sudah menjadi ahli. Kita dapat no I'd dan boleh mula berurusan secara online. Untuk membeli dan menjual.

B. Beli. Bila dah jadi ahli boleh la kita mula membeli dan memakai produk itu sendiri. Kenapa kita perlu pakai produk tersebut? Kita perlu ada ilmu tentang produk yg kita guna. Tanpa menggunakan produk terlebih dahulu, anda tidak akan tahu keistimewaan produk itu.

C. Setelah beli dan pakai, langkah seterusnya akan menjadi mudah. Secara automatik kita akan pandai bercerita dan berkongsi apa yg kita rasa tentang produk itu tanpa ragu-ragu. Apabila orang yakin dengan cerita kita, orang lain akan turut ingin mencuba. Maka terjadi la jualan secara tidak langsung, apabila ada jualan, maka adalah pendapatan.

D. Duplicate. Istimewanya biz kita ini, kita tidak perlu menjadi seorang yg tamak. Dengan hanya menjual sepanjang masa. Apa yg penting kita ajak mereka melakukan perkara yg sama seperti apa yg kita buat. Dengan ini network kita akan bertambah berkembang. Apabila network semakin berkembang semakin banyak la pendapatan kita.

Sekian dulu untuk perkongsian ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 20 October 2013

Tips Jimat: Belanja barang dapur di Pasar Borong

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah hari ahad yang mengembirakan,
Hari ini saya tak masak pon, saya, anak-anak dan suami makan di kedai mamak jer. Selesai makan tengahari baru kami pergi ke pasar borong Sri Kembangan. memang rambang mata beli barang dapur di sana.

Bukan apa saya ni agak cerewet la jugak memilih barang dapur, sejak hamil untuk yang ketiga ni, saya rasa sangat tak suka pergi kedai runcit. saya tgk ikan, sayur, daging atau ayam yang tak segar saya tkkan beli. huhuhuhuh adakah ini alas an untuk saya malas memasak. Alhamdulillah en suami seorang yang penyabar.

Pasar Borong Selangor tak berapa jauh pun dari rumah saya, terima je la hakikat jika nak pergi ke sana kena bayar tol. yang penting barang dapur saya segar. macam-macam beli sayur pelbagai jenis, ikan siakap, ikan kembung, sotong dan buah-buahan yang pelbagai jenis tak sampai rm50 pon.

Kesimpulannya untuk berjimat, kita perlu rancang menu untuk seminggu dan pergilah berbelanja di pasar borong yang berdekatan.

selalu lalu dan tengok je.
agak selesa bershopping di sini, tk busuk dan pengudaraan yang baik

Friday, 18 October 2013

Fahami apa itu MLM.

Teks: Anisah Abd Rahman
Hi kawan-kawan, simple entry untuk kefahaman kawan-kawan sebelum kita enak bermimpi.

Hari ini sikit jer saya nak kongsikan dengan pembaca sekalian.

Sebabnya saya tidak mahu rakan pembaca sekalian terus kerugian kerana tidak memahami apa sebenarnya MLM ni.

Jangan terlalu membenci MLM kerana kadang -kadang kata-kata anda sangat memandang hina kepada peluang kejayaan ini.

Mungkin anda tidak tahu, salah satu cara untuk jadi jutawan aadalah menceburi bidang network marketing.

Anda mungkin mengangap MLM ni menipu orang. Tak rela sertai MLM kerana rasa ditipu dan terpaksa menipu orang lain.

Menipu macam mana tu? Mungkin anda pernah tertipu? Semak balik apa yg membuatkan anda tertipu?Jika nak kata produk MLM ni menipu, produk yang keluar dekat iklan tv tu lg menipu.
Cer pikir logik sikit, apsal semua produk dekat iklan tv tu, semua nya nk pilih artis cntik untuk produk mereka. Produk baru dicipta tetapi bayar artis jelita mahal-mahal untuk iklan produk mereka. Artis jelita tu tak pakai produk tu pon dah memang jelita, so korang tertipu la konon artis yg jelitaa tu sebab dia pakai produk yg diiklankannya.

Oleh itu, dek kerana terpengaruh dengan artis jelita model iklan tu, berduyun la menyerang produk tersebut. Maka disitu la anda telah ditipu tetapi dengan bangganya anda agungkan mereka dan katanya produk tu sangat hebat.So pikirla mana satu pilihan anda.

Mana satu korang lebih suka??

1. Guna artis yg dah memang sedia cantik seperti ziana zain dan siti saleha untuk iklan produk yg entah ada kajian atau tidak.
Tiba2 je claim produk hebat kerana guna model hebat.

2. Tidak membayar artis jelita, tetapi anda mempercayai produk tersebut kerana melihat saudara atau kawan yg selamaa ini selekeh tetiba jadi jelita, cantik spt dato' siti nurhaliza.

Anda mempercayainya.Fikir dan pilihlah kerana pilihan memang ditangan anda.

Nota kaki: jom sertai bersama saya menjalankan pernigaan hebat ini. Saya gunakan produk Amway setiap hari untuk tambah pendapatan dan dijadikan income legasi.

Sekian, wassalam.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone











Wednesday, 16 October 2013

Saya suka baca info dari Dr Zubaidi Hj Ahmad

Teks: Anisah Abd Rahman
Dah banyak hari ni tk update blog. Bukan ketandusan idea. Tetapi kegagalan saya mengurus masa. Terlalu seronok beraya di kampung, gajet memang terus dilupakan. Hari ini, hari kedua umat islam berkorban. Banyak daging yang diterima, syukur Alhamdulillah dengan rezeki yg di berikan Allah.Walaubagaimanapon kita perlu menguruskan rezeki itu sebaiknya supaya tidak mendatangkan kemudharatan apabila ia disalah urus.Apabila kita sebut daging, kita juga akan ingat kolestrol kan.so blog kali ini saya nak simpan perkongsian dari Dr Zubaidi untuk rujukan saya dan rakan-rakan.Jom sama-sama kita amalkan kehidupan yang sihat sejahtera.Sumber dari Dr Zubaidi.KAWAL KOLESTROLE SECARA SEMULAJADI TANPA UBAT

Penyakit serangan jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada tahap kolesterol tinggi. Ia berkait rapat dengan faktor keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.

Biasanya doctor akan memberikan ubat anti-kolestrole bagi menurunkan kandungan kolestrole dalam darah. Walau bagaimana pun kesan sampingannya harus diseimbangkan dengan manfaat yang diperolehi.

Kajian terbaru membuktikan terdapat empat produk sumber semulajadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.

Empat bahan itu adalah Phytosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan Psyllium Husk.


1. Sterol tumbuhan yang turut dikenali Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolesterol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang nut. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus.

2. Oat pula bijirin yang mengandungi serat larut dikenali 'beta glucan' yang terbukti merendahkan tahap kolesterol mereka yang mengamalkan pemakanannya.

3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.

4. Psyllium Husk pula adalah biji benih pokok "Plantago ovate" secara lazimnya digunakan untuk menangani sembelit. Ia boleh digunakan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Saya mencangkan kepada pesakit yang mengalami tahap kolestrole yang tinggi dalam darah, boleh gunakan bahan-bahan di atas selain dari ubat statin yang diberikan doktor.


http://drzubaidi.com/blog

Wallahu a'lam.Itu lah dia, sama-sama kita baca dan amalkan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone







Saturday, 12 October 2013

Vitamin apa yang perlu dimakan semasa hamil

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah sejak saya mengetahui saya hamil, saya sangat menitik beratkan tentang pengambilan vitamin. Tidak semua orang suka makan vitamin, tetapi si ibu akan sehabis mungkin berusaha menelannya juga demi kesihatan anak yang berada di dalam Rahim.

Hendak tahu kenapa ibu-ibu sanggup menelan vitamin demi anak didalam perut, dikatakan vitamin dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil, kelahiran pramatang dan kekurangan berat ketika bayi dilahirkan. Dengan mengambil vitamin, ia dapat membantu ibu hamil untuk kekal sihat dan cergas. Seronokkan semasa kita mengandung kita tidak mengalami alahan yang teruk, masa ni la rasa macam nak mempunyai anak yang ramai.

Saya kurang bermasalah semasa mengandung. Alhamdulillah, semua itu dengan izin Allah. cuma nya dari mengandungkan anak yang pertama sehingga yang ketiga ini saya tidak lalu untuk makan nasi. saya lebih suka makan roti, mee atau bihun. dan semestinya untuk menambahkan lagi khasiat saya ambil supplement nutrilite yang saya yakini ia di proses secara organic.

Keperihatinan saya, Dalam zaman yang serba canggih ini, masa ada ibu-ibu yang tidak mementingkan pengambilan vitamin. ramai ibu yang hamil tidak mendapat bekalan nutrisi yang secukupnya. Adakah mereka tidak mengetahui bahawa semasa hamil mereka terpaksa berkongsi nutrisi dengan bayi didalam rahim yang sangat memerlukan vitamin dan mineral tambahan. semua ini kita boleh pelajari dari pembacaan.

Jom saya kongsikan vitamin apa yang saya ambil semasa saya mengandung ini.

1. Vitamin Bio C
2. Protein
3. Bcomplex
4. Calcium Magnesium
5. Daily (multivitamin&mineral)
6. Omega 3
7. Folic Acid

Nampak macam banyakkan, tp yang seronoknya vitamin-vitamin ini bukan hanya untuk masa mengandung sahaja, ia boleh sambung makan sehingga masa menyusu dan seterusnya. Vitamin adalah makanan tambahan, sebab itu ia tiada masalah untuk di makan pada bila-bila masa.

 






Sunday, 6 October 2013

MINDA KAYA VS MINDA MISKIN...

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum, suka saya ingin berkongsi satu email yang saya terima dari seorang rakan dari dunia network marketing.

Rakan-rakan network marketing memang hebat. Mereka mempunyai sifat suka belajar dan berkongsi ilmu dengan orang lain.

Bagi saya inilah bezanya network marketing dan perniagaan biasa, ilmu yg mereka ada tak pernah kedekut atau dirahsiakan.

Hati gembira kerana saya kini terlibat dalam dunia network marketing.

Jom kita sama-sama baca dan hayati email yang saya terima ini.
Terima kasih kepada yang memberi.

Saya suka nak share tentang tips2 kejayaan dan kali ni, saya nak bawakan kpd anda perbezaan antara MINDA KAYA VS MINDA MISKIN...
PELIK TAPI BENAR, yg membuatkan seseorang itu KAYA atau MISKIN adalah MINDA mereka!! Yg bestnya, kita boleh mengubahnya... 
Dibawah adalah 17 perbezaan sikap & cara pemikiran ORANG KAYA berbanding ORANG MISKIN. Ianya dipetik dari buku "Secrets Of The Millionaire Mind" karangan T. Harv Eker.
Saya amat mencadangkan anda membaca buku ini jika anda benar-benar komited untuk menjadi kaya.
1. Orang kaya percaya: "Saya menentukan hidup saya." 
Orang miskin percaya : "Kehidupan saya sudah ditentukan, saya tidak boleh mengubah apa-apa."
2. Orang kaya berusaha untuk berjaya/menang
Orang miskin berusaha untuk tidak gagal.
3. Orang kaya komited dan berusaha sungguh-sungguh untuk menjadi kaya. 
Orang miskin hanya 'mahu' menjadi kaya.
4. Orang kaya berfikir besar. 
Orang miskin berfikir kecil-kecilan.
5. Orang kaya sentiasa mencari dan fokus kepada peluang. 
Orang miskin fokus kepada halangan/alasan.
6. Orang kaya mengagumi orang lain yang kaya & berjaya. 
Orang miskin iri hati kpd orang kaya & berjaya, dan menganggap mereka adalah golongan yang jahat, penipu, sombong dan sebagainya.
7. Orang kaya bergaul dengan orang yang positif dan berjaya. 
Orang miskin bergaul dengan orang yang negatif atau tidak berjaya/gagal.
8. Orang kaya bersedia untuk mempromosikan diri mereka dan kelebihan diri mereka. 
Orang miskin enggan/berfikir negatif tentang jualan dan promosi.
9. Orang kaya menganggap diri mereka lebih besar daripada masalah yang dihadapi. 
Orang miskin pula, menganggap diri mereka adalah lebih kecil daripada masalah.
10. Orang kaya sentiasa rasa bersyukur dan sering berterima kasih. 
Orang miskin selalu lupa/kurang bersyukur dan lupa/kurang berterima kasih.
11. Orang kaya memilih untuk mendapatkan bayaran berdasarkan hasil. 
Orang miskin memilih untuk mendapatkan bayaran berdasarkan masa.
12. Orang kaya berfikir "kedua-duanya". Contoh.. saya boleh kaya DAN beriman
Orang miskin berfikir "sama ada / atau". Contoh, mesti pilih antara kaya ATAU beriman!
13. Orang kaya fokus pada jumlah nilai bersih aset mereka (aset-liabiliti = nilai bersih). 
Orang miskin memberi tumpuan kepada jumlah gaji mereka.
14. Orang kaya menguruskan wang mereka dengan baik. 
Orang miskin tidak ambil kisah tentang pengurusan wang mereka.
15. Orang kaya memastikan wang mereka bekerja keras untuk mereka.
Orang miskin bekerja keras untuk mendapatkan wang .
16. Orang kaya bertindak walaupun takut. 
Orang miskin membiarkan ketakutan menghalang mereka.
17. Orang kaya sentiasa belajar dan mengembangkan ilmu. 
Orang miskin fikir mereka sudah tahu semuanya.
Cuba ubah pemikiran kita, pasti kehidupan kita akan menjadi lebih mudah, lancar, kaya dan bahagia.

Best kan ilmu yang dikongsikan ini.

Sekian, selamat malam.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 5 October 2013

Sakitnya Ulser Mulut

Teks: Anisah Abd Rahman

Allah Akbar, ujian datang lagi. Tak tahan dan taktahu bile ia akan sembuh. Inilah dia, penyakit ulser mulut. Seksa dan memang seksa.

Katanya penyakit ulser mulut ni akan terjadi bile dalaman kita panas. Salah satu punca lagi, apabila kita tergigit atau tibe2 lidah atau bahagian dalam mulut kita terluka.

Kenapa bagi saya penyakit ini amat menyeksakan. Ia seperti datang tak diundang pergi pon ntah tak tahu bila. Dia akan hilang sendiri tanpa kita sedari.

Kali ini, saya kena mata ikan di bahagian hujung lidah. Seingat saya pertama kali saya kena dibahagian lidah ini. Baru sikit ujian yang Allah bg pon dah rasa seperti tak tertanggung.

Bayangkan siksaan Allah memotong lidah orang yg suka bercakap bohong. MashaAllah moga di jauhkan.

Dibawah ni ada beberapa tip macam mana nk hilangkan mata ikan.
1. LETAK GARAM: ramai orang cakap cara ni berkesan, tp saya jarang buat. Sakit woo, anda akan terjerit sekuat hati apabila garam tu kena ulser kita.

2. SAPU MAJERIN: cara ini pon ramai orang buat tetapi saya jarang buat kerana tk suka mulut or bibir saya yang akan terasa seperti berminyak. Kesan nya pon kita akan berasa pedih.

3. KUMUR2 DGN LISTERIN: ini cara mudah dan boleh dibuat dengan mudah. Ia bantu bunuh kuman dalam mulut kita dan ulser cepat sembuh.

4. SEMBUR GLISTER MOUTH SPRAY. Lagi mudah sembur sahaja di kawasan yang terkena ulser tu. Ia bantu mengurangkan rasa sakit, walaupon sedikit pedih semasa permulaan kita menyemburnya.

Inilah sedikit sebanyak tip dari saya tentang ulser mulut. Selamat mencuba yer kawan-kawan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 4 October 2013

Masak-memasak: Kerabu Pucuk Paku

Teks: Anisah Abd Rahman

Sejak sebulan lalu, bile dapat tahu diri ini pregnant selera makan tiba-tiba hilang ditambah pulak ada ulser atau ada juga yang panggil mata ikan. Memang seksa bile kena mata ikan dekat hujung lidah ni. habis semua selera makan hilang ke laut.

Arini tetiba rasa nak makan kerabu pucuk paku, harap dapat buka kembali selera yang telah lama hilang. Sebenarnya saya mengidam kerabu pucuk paku yang di buat oleh emak saya sendiri. tetapi tak apalah apakan daya mak jauh so saya google la resipi ini dulu untuk dibuat pada esok hari, sebabnya hari ini dah petang.

resipi nya seperti di bawah:
KERABU PUCUK PAKU

Bahan

2 ikat pucuk paku
1 cawan taugeh [basuh dan toskan]
1/2 cawan kelapa goreng [mesinkan]
1 labu bawang besar [hiris]
6 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/b sos ikan
gula

Sambal [mesinkan]
5 biji cili merah
6 biji ciliapi
2 sm belacan
2 s/b ikan bilis
1 s/b jus asam jawa

Cara
1. Pucuk paku diambilkan daun hijau sahaja. Basuh dan rebuskan sehingga lembut. Toskan
2. Gaulkan semua bahan sambal dan sayuran.
3. Rasakan masin dan masamnya.
4. Hidangkan.

Monday, 23 September 2013

Network Marketing adalah salah satu keajaiban dalam dunia ini.

Teks: Anisah Abd Rahman

Hari ini saya cuba meyakinkan sahabat baik saya tentang cara yang sangat munasabah untuk menjana pendapatan tambahan.

Saya sudah mulakan perniagaan ini sejak 2011. Sehingga sekarang sudah masuk 3 tahun saya libatkan diri dalaam bidang ini. Saya berani cakap selama 3 tahun ini tiada kerugian yang saya alami. Saya juga tidak pernah rasa teraniya dan menganiaya orang lain.

Setelah 3 tahun, kini saya rasa yakin untuk berkongsi ilmu ini dengan kawan-kawan. Setelah usaha saya membuahkan hasil.

Tidak di nafikan, pada awal saya menceburi bidang ini, saya takut-takut dan memang dijauhi oleh kawan-kawan. Saya tidak meyalahkan sesiapa kerana masing-masing ada kefahaman sendiri tentang network marketing.

Tetapi tak kenal maka tak cinta. Rugi la kita menghakimi sesuatu tanpa mencuba atau menyelidiki terlebih dahulu.

Alhamdulillah, saya bersyukur kerana 3 tahun yang lepas saya berani mencuba. Kini impian saya satu demi satu dapat ditunaikan.

Perniagaan ini adalah salah satu perkara indah dalam hidup saya. Ia buat saya bahagia.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 19 September 2013

Bagaimana jana RM5-6k dengan berbelanja RM100 sebulan di Amway.

Salah satu sumber pendapatan tambahan yang mudah dibuat tanpa memerlukan banyak masa ialah menggunakan produk Amway di rumah.

Caranya mudah, tukar brand X produk2 dirumah seperti berikut kepada produk Amway.

Mulakan barangan didalam bilik air:
1. Berus gigi
2.Ubat gigi
3.Listerin
4.Shower foam
5.Shampoo
6Pencuci muka

Produk lain yang boleh ditukar ialah barangan pencuci rumah
1.Pencuci pinggan
2. Pencuci serbaguna untuk mencuci dapur dan lantai
3.Pencuci baju

Makanan tambahan
1. Vitamin C
2. Multivitamin/multimineral
3. Lecithin
4.Dll yg banyak lg

Pilih la untuk mencuba mana-mana produk yang telah disenaraikan. Setelah pakai pasti jatuh cinta.

Langkah seterusnya untuk jana pendapatan adalah berkongsi kebaikan produk kita kepada orang lain. Tanpa rasa takut atau segan kerana produk kita ternyata berkualiti serta jaminan wang dikembalikan.

Teruskan berkongsi dan berkongsi tanpa putus asa. InsyaAllah kita pasti menemui insan yang mempunyai impian seperti kita.


Anggaran apabila 500 org network kita berbelanja RM100 di Amway kita boleh menjana pendapatan RM5-6k

Mungkin ada yang rasa mudah dan ada yang rasa susah. Tp tak salah kalau kita mencubakan? Sebabnya kita tk rugi apa-apa.

Hubungi saya jika ingin tahu lebih lanjut mengenai idea saya ini. 011-11926074.

Sekian dulu untuk hari ini.

Semoga kita semua bahagia.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Siapakah yang sangat memerlukan vitamin C?

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum, hi teman-teman.

Malam ni jom kita bercerita tentang siapakah yang sangat memerlukan vitamin C. Jika nak diikutkan semua orang memerlukan vitamin C ni. Tetapi, kita terus focus kepada individu atau golongan yang patut memberi tumpuan lebih terhadap pengambilan vitamin C mereka.

Pertama, mereka yang sangat memerlukan vitamin C ialah mereka yang suka membakar diri atau dikenali sebagai perokok, mereka yang terdedah kepada asap rokok kerana merokok/asap rokok meningkatkan jumlah vitamin C yang diperlukan tubuh untuk membaiki kerosakan yang di sebabkan radikal bebas.

Kedua, golongan yang perlu mementingkan pengambilan vitamin C ialah mereka yang kerap berpergian ( terdedah kepada ramai orang) kerana mereka menyentuh permukaan yang disentuh oleh beatus-ratus malah beribu-ribu orang setiap hari. Mereka juga berpotensi terdedah kepada bakteria dan kuman dipelbagai negara dan persekitaran yang mungkin belum pernah dialami oleh system imun tubuh mereka.

Apabila seseorang perlu bekerja di luar negara, perbezaan ozon masa yang memaksa jam tubuh individu menyesuaikan semula dan menghadapi keletihan yang meningkat dan seterusnya membebankan lagi system imun.

Memastikan pertahanan tubuh yang kuat ketika berpergian (outstation) adalah penting. Vitamin C memberi sokongan penting kepada sel darah putih kita.

Seorang perokok, warga tua dan pelajar yang menyukai makanan yang kurang sihat atau dikenali makanan yang kurang berkhasiat sangat penting mengambil berat tentang keperluan vitamin C mereka.

Bagi mereka yang sangat terhad dalam mempelbagaikan makanan yang diambil, terutamanya tidak cukup buah-buahan dan sayur-sayuran adalah golongan yang sepatutnya memberi tumpan lebih terhadap pengambilan vitamin C.

Mampukah anda memakan pelbagai jenis buah-buahan seperti dibawah ini setiap hari untuk memastikan keperluan vitamin C dapat dipenuhi?

lagi gambar sumber buah-buahan yang mengandungi vitamin C.

 
dan lagi dan lagi...
 

berapa jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kita makan hari ini sebagai sumber vitamin C untuk keperluan diri kita?

Jika tersangat susah bagi diri kita untuk mendapat sumber vitamin C yang mencukupi, apakata kita sediakan sebotol vitamin ini di rumah untuk melengkapkan diet harian kita.

Bio C Plus All Day Formula yang baru ini merupakan cara yang mudah untuk menyokong diet yang sihat setiap hari. Menggunakan teknologi pembebasan lanjutan, Bio C Plus All Day Formula membantu menambah vitamin C dengan memberikan pembebasan perlahan tetapi berterusan.
Pembebasan perlahan ini menambah baik penggunaan keseluruhan vitamin C dalam tubuh dan mengurangkan pembaziran yang sering dikaitkan dengan dos besar vitamin C pembebasan serta-merta. Ciri ini menjadikannya lebih baik dalam meningkatkan kesejahteraan umum.
CIRI DAN MANFAAT:
  • Penyerapan yang lebih baik bermakna lebih banyak vitamin C yang digunakan setiap tablet.
  • Pembebasan lanjutan bermakna pembebasan perlahan tetapi berterusan yang menambah baik penggunaan dan mengurangkan pembaziran yang dikaitkan dengan dos besar.
  • GAP: Lembut pada perut (Gentle on stomach), Vitamin C sepanjang hari (All day vitamin C) dan Nutrien berasaskan tumbuhan (Plant based nutrients).
  • 500 mg bersamaan dengan nilai pemakanan buah-buahan dalam jumlah yang banyak dan hanya segelintir sahaja yang akan mempertimbangkan untuk memakannya.

[PM.SMS.LINE.WHATSAPP. me@ 011-12391595]
untuk dapatkan konsultasi dan vitamin anda hari ini.

Friday, 13 September 2013

10 Tentang Bayi

10 INFO TENTANG BAYI YANG ANDA TIDAK TAHU

1. Sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.

4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya. (Sangat setuju...)

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 8 September 2013

Kalsium Nutrilite mengandungi Alfafa

Teks: Anisah Abd Rahman

Bile kita sebut tentang kalsium orang kan fikirkan susu. Tetapi berapa gelas susu yang kita perlu minum untuk mendapat kalsium yang mencukupi.

Adakah kita minum susu setiap hari? Ada orang takut untuk minum susu kerana takut gemuk.

Bagi saya untuk dapat kalsium yang mencukupi sangat mudah dan kosnya tidak sampai RM1 pon.

Saya memilih cara yang mudah untuk memenuhi keperluan kalsium saya setiap hari iaitu kalsium yang berbentuk tablet.

Lebih mengembirakan dan sebagai bonus, kalsium yang saya pilih bukan sahaja mengandungi Magnesium dan Vitamin D, tetapi ia juga terdapat campuran Alfafa yang sangat hebat khasiatnya.

Jom saya kongsikan antara kelebihan-kelebihan Alfafa ini.

Alfafa sebagai agen Detox

1.Mencuci usus bagi membuang toksik

2.Mengandungi enzim yang tinggi dalam membantu masalah penghadaman dan pencernaan 

3.Melegakan sembelit

4.Terkenal sebagai purifier untuk darah dan hati daripada bahan kimia dan logam berat

5.Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor

6.Membuang angin dalam badan (Toksin punca angin berlebihan dalam badan)

7.Menghilangkan kelesuan dan tekanan. (Toksin juga membuatkan badan lesu dan lemah)

8.Melegakan elergi dan ekzema

9.Meneutralkan asid dalam badan (Kealkalian yang tinggi)

10.Meringankan masalah badan, kaki dan nafas berbau

ini lah yang membuatkan saya rasa sangat berbaloi-baloi memilih Kalsium Magnesium dari jenama terkemuka dunia iaitu Nutrilite.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 4 September 2013

Atasi Masalah Kenaikan Harga Barang Dengan Menjana Pasif Income

Teks: Anisah Abd Rahman

Baru sebentar membaca status FB saudara Shamsudin Kadir. Sangat menarik dan bagus untuk dikongsi dengan pembaca semua.

Sejak harga minyak dinaikan, sana sini kita dapat mendengar dan membaca rungutan tentang hidup yang semakin susah dan macam-macam lagi yang negatif.

Saranan saudara Shamsudin Kadir supaya kita kurangkan bebanan gaji untuk menanggung kos bulanan dengan menghasilkan pendapatan pasif.

Antara langkah terbaik adalah menjadikan 25% daripada kos perbelanjaan kita itu ditanggung oleh pendapatan pasif kita, sebagai permulaan. Pendapatan pasif ini dapat dilakukan dengan membeli hartanah seperti flat, apartment, rumah teres ataupun rumah kedai. Tidak terkecuali kebun getah, dan kelapa sawit.

Bagi saya, tidak semua orang mampu membeli hatanah. Saya memilih menghasilkan pendapatan pasif dengan modal yang kecil. Ia seperti sebuah francise tetapi modal yg kecil.

Inilah yang dipanggil Francise Rakyat Biasa. Amway adalah syarikat gergasi yang menghasilkan 1 bilion jualan dengan sistem yang hebat dan produk yang sangat berkualiti.

Amway berkongsi keuntungan dengan penggunanya yang mempromosikan kebaikan produk dari mulut ke mulut atau di panggil network marketing. Network marketing adalah salah satu cara orang biasa membina pendapatan yang boleh diwariskan.

Sertai Network Belanja Bijak hari ini juga bersama kumpulan saya. PM or whatsapp saya di 011-12391595
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, 1 September 2013

Rebus Telur Guna Amway Pressure Cooker

Teks: Anisah Abd Rahman

Terbaik! inilah perkataan yang keluar semasa saya mengupas telur yang dimasak menggunakan Noxxa Pressure Cooker. Tagline apabila saya memasak menggunakan Pressure Cooker ini, "yang mudah akan bertambah mudah"

Bagi yang sudah memiliki Pressure Cooker ini akan rasa berbaloi sangat lah. Selalu orang tidak suka membeli periuk yang dikira mahal ini kerana dia bukan selalu memasak pon. Jika banyak duit tidak ada masalah. Tetapi jika terlalu kerap minum dan makan di luar juga tidak bagus untuk kesihatan dan kewangan.

Memang sudah niat dalam diri, tidak akan membuat pembaziran jika beli sesuatu barang. Saya akan guna sepenuhnya.

Saya test kehebatan merebus telur guna periuk ajaib ni. memang terbaik, saya masukkan telur, masuk air agak-agak paras telur dan saya setting High Pressure 02. Selepas selesai periuk ini memasak dia akan automatic bertukar function ke Preheat. On elektrik dan saya tak perlu risau lagi. saya dah boleh meneruskan aktiviti lain, nak tido pon tiada masalah.

Jika sebelum ni tidak ada pressure cooker, rebus telur pon senang bukan maslah yang besar. Tetapi ciri keselamatan agak kurang jika kita rebus telur kemudian tertido. Air didalam periuk tersebut akan kering dan agak-agak apakah seterusnya akan terjadi.

Untuk kawan-kawan yang sudah mempunyai Periuk Ajaib ini jangan lupa mencuba.

Pentingkah vitamin C?

Teks: Anisah Abd Rahman

Suri rumah berilmu mampu melahirkan insan cemerlang di dalam keluarga bahagia. Sebagai suri rumah atau merangkap chef didalam keluarga menyediakan makanan yang berkhasiat adalah tanggungjawab kita. Jangan ambil mudah hal pemakanan keluarga.

Makanan berkhasiat, keluarga sihat. Keluarga yang sihat dapat menjimatkan perbelanjaan keluarga. Kos perubatan hari demi hari kian meningkat. Jika dalam poket kita tiada RM50-RM100, agak sukar kita mendapatkan perkhidmatan perubatan.

Pemakanan sihat dan berkhasiat adalah langkah pertama cara kita mengatasi pelbagai penyakit berbahaya. Kurangkan manis, masin dan lemak dalam penyediaan makanan harian adalah matlamat utama.

Amalkan pengambilan buah-buahan dan sayuran untuk mendapatkan vitamin c dan serat yang cukup setiap hari. Banyak kebaikan yang kita perlu ketahui.

KEBAIKAN VITAMIN C:
1.Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri
2.Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata
3.Merawat penyakit kulit seperti bisul, ekzema, dermatitis, juga batuk serta demam selesema
4.Membasmi bakteria jerawat dan merawat parut
5.Anti penuaan dan anti kedut
6.Mengatasi masalah resdung dan alahan
7.Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mengekalkan kesihatan gusi & gigi
8.Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan serta meningkatkan imuniti
9.Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis
10.Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka dan pengeluaran hormon anti-stress
11.Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi
12.Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya
13.Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas
14.-Membantu tubuh menyerap zat besi yang berlebihan, berguna dalam rawatan anemia
15.Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah dan menurunkan paras kolesterol dalam darah
16.Merawat jangkitan saluran kencing
17.Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain

"Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu, ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan."




Mencari vitamin C yang terbaik??? boleh Whatsapp @ SMS saya 011 12391595

Thursday, 29 August 2013

Jangan Pandang Rendah Pada Potensi Network Marketing

Teks: Anisah Abd Rahman

Jangan pernah rasa malu atau kecewa apabila mendapat reaksi negative dari kawan atau saudara mara tentang biznes yang sedang kita jalankan. Ini kerana mereka tak tahu apa yang kita tahu.

Mereka tidak pernah lihat pelan pemasaran seperti yang kita lihat. Tetapi seperti biasa mereka akan bercakap seolah-olah mereka tahu semuanya apa yang kita tak tahu. Tetapi persoalannya, jika mereka lebih tahu lebih dari kita kenapa kehidupan mereka biasa-biasa sahaja.

Jika kehidupan mereka hebat adakah mereka boleh berkongsi kekayaan mereka dengan kita?

Bolehkan mereka beri kita RM500 sebulan kepada kita?

Kalau mereka tak boleh, abaikan sahaja kata-kata mereka. Biar kita terus berusaha mencapai impian kita. Teruskan jangan patah semangat yer kawan-kawan.

Sepanjang saya menceburi bidang network marketing ini, saya berjumpa ramai golongan professional yang sudah Berjaya juga menceburi bidang ini. Yang lebih membuat saya teruja mereka dengan senang hati mengucapkan tahniah kepada kita dan bersungguh-sungguh memberi kita nasihat.

Mudahnya Jana Pendapatan Tambahan

Sebesar manakah syarikat Amway?

Dalam perindustrian produk kegunaan di rumah dan kegunaan diri, dari segi pendapatan tahunan, Amway hanya di belakang Proctor & Gamble.

Tetapi Amway adalah jauh dihadapan syarikat syarikat besar yang tersenarai dalam Fortune 500 seperti Colgate-Palmolive  dan Johnson & Johnson!

Maknanya Network Marketing bukan tinggal teori. Ia juga tidak lagi meragukan. Hari ini, Network Marketing berada di tahap yang sama seperti perniagaan Francais berada 20 tahun yang lalu.

Ia adalah satu "konsep francais untuk orang biasa" yang berkembang secara exponential.

Dulu, semasa belum mengenali Amway saya memakai pelbagai jenis produk kegemaran saya. Apa sahaja yang di iklankan di TV semua saya akan cuba.

Setelah mengetahui plan marketing Amway, saya bukan sahaja mengubah produk barangan kegunaan barang didalam rumah, saya juga mengubah ekonomi keluarga ke arah yang lebih baik.

Dulu.......
kini....
dulu...
kini.....
dulu.....
kini....

dulu...
kini....
ini lah antara produk yang saya gunakan apabila saya mengenali Amway. Salah satu langkah yang penting untuk saya memulakan biz ini.....

Saya tak pernah rasa menyesal dan sangat puas hati bertukar dari Brand X kepada Amway Brand.

Sekian dulu.






Monday, 26 August 2013

Kenapa saya memilih untuk guna dan jual ubat gigi GLISTER dari menjual kopi

Teks: Anisah Abd Rahman
Peniagaan adalah merupakan salah satu cara kita menjana pendapatan. Setiap orang ada alasan tersendiri kenapa mahu ceburi bidang pernigaan. Saya juga memilih perniagaan sebagai sumber pendapatan.
Dalam bidang perniagaan pula boleh dikategori kan kepada bermacam-macam cara lagi untuk kita pilih. Pernigaaan konvensional atau pun perniagaan Network Marketing.
Network Marketing di Malaysia bukan la perkara asing lagi. Sebut sahaja Network Marketing, ramai orang dah boleh senaraikan nama nama pernigaan dan produk yg menggunakan sistem ini.
Walaupon ramai orang sudah tahu syarikat apa yang menggunakan sistem ini tetapi tidak semua yg memahami apa sebenarnya network marketing. Sepantas kilat mereka akan memberi komen, ooo ko buat MLM. Dengan reaksi muka yang sinis sekali.
Ramai orang akan takut apabila kita bercerita pasal network marketing. Walaupon orang itu masa study dulu pernah belajar marketing. Tidak mengapa, saya tak paksa anda semua jatuh cinta dengan network marketing seperti saya. Sebabnya saya takkan rugi apa apa jika anda tidak menyertai saya. Saya hanya anggap itu cabaran dalam biznes saya.
Untuk seketul batu menjadi belian ia perlukan tekanan yang hebat. Seperti juga saya. Kalau mudah sangat mengajak orang menyertai biznes seperti saya ini, rasanya dari dulu lagi semua orang sertai Network Marketing. Maka tiada la lg peluang untuk saya.
Hari ini jual kopi juga menggunakan sistem network marketing. Hebatkah sistem ini? Saya rasa kalau tak hebat, takkan ada orang kaya rayaa walau hanya menjual kopi. Minggu lepas, saya membelek majalah Networker yang di beli oleh suami saya. Pelbagai perniagaan Network Marketing dipaparkan.
Semasa membaca majalah ini saya rasa sangat tercabar, dia jual kopi sahaja boleh berjaya. Sedangkan saya mempunyai pelbagai produk hebat untuk kegunaan setiap hari.
Salah satu produk HOT dan semua orang patut cuba ialah Amway GLister. Prospek atau pengguna GLISTER sangat meluas. Cuba bagitahu saya sapa yg tk gosok gigi setiap hari? Gigi original atau palsu kita akan tetap gosok gigi.
Anak saya setahun setengah juga menggosok gigi. Semua orang gosok gigi jika nak dibandingkan minuman kopi.
Oleh sebab itu la saya pilih menjual ubat gigi lebih hebat keraja ia produk penting dan akan diulang pakai setiap hari.
Produk yg hebat ini akan bertambah hebat apabila ia mengunakan sistem pemasaran nertwork marketing yang hebat.
Sekian dulu untuk entry ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone










Sunday, 25 August 2013

Kurus Dengan Lecithin-E

Di dalam bulan perayaan dan jemputan rumah terbuka yg sangat padat dan meriah, antara vitamin yang banyak membantu ialah lesitin-E. Ini kerana terdapat pelbagai makanan dan hidangan yang sangat enak bisa meruntuhkan diet pemakanan harian kita.

Hidangan yg enak menari-nari meminta diisi ke dalam mulut. Aduh gula, gula adalah racun bagi badan kita apabila diambil secara berlebihan. Itu belum lihat kandungan lemak yang di ambil.

Walaubagaimanapon kegembiraan tidak boleh dihalang. Dalam setahun, hanya sebulan sahaja kita menyambut kemeriah sebegini. Makan lah berpada-pada dan tambahkan vitamin dalam diet harian kita.

Lesitin E. Apa hebatnya vitamin ini?
Setiap tablet mengandungi bahan utama iaitu membran sel yang berperanan penting untuk penjagaan hati, mengawal kadar kolestrol dan bantu penyerapan Vitamin E.

Lesitin sebagai:
1.Pemecah lemak supaya mudah diangkut keluar dari dalam badan.

2.Mencegah pengerasan pada pembuluh darah

3. Melancarkan perjalanan darah
4. Meningkatkan metabolisme tubuh
5. Mencegah perlemakkan hati
6. Meningkatkan fungsi detoksifikasi racun pada hati.

Banyak lagi kebaikan lain dan akan dikongsi dari masa ke semasa.

Selamat hari raya kawan-kawan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Glister: Ubat Gigi Pilihan Keluarga Saya

Teks: Anisah Abd Rahman

Inilah ubat gigi pilahan saya sangat jimat dan berkualiti. Saya beli dari kedai saya sendiri. Hanya bermodalkan RM90 untuk menjadi ahli saya layak membeli pada harga diskaun setiap hari.



Ubat Gigi Berfluorida Multitindakan 200g

 -Ubat gigi berfluorida antiplak ini membantu melindungi gigi dari kaviti

-Memutihkan gigi, menyegarkan nafas dan membantu menanggalkan kesan pada gigi

-Mengandungi SYLODENT , agen pengilatan untuk pembersihan yang lembut dan berkesan yang membantu memutihkan gigi

Friday, 23 August 2013

Cabaran biznes saya

Teks: Anisah Abd Rahman.

Assalamualaikum, teringat semalam masa makan-makan bersama kawan-kawan. sesekali berjumpa memang menyeronokkan. masing-masing akan mengupdate cerita dan perkembangan masing-masing.

Ramai lagi kawan kawan yang masih belum terbuka tentang perlunya pendapatan kedua. bukan sahaja mereka tidak sedar malah memberi sokongan kepada kawan pon agak susah. mereka tidak pernah cuba mahu memahami bagaimana plan marketing biz kita. tapi tidak mengapa sebab nya, hal ini tidak sesekali mematahkan semangat saya.

Dalam dunia IT yang serba canggih ini, kita tidak perlu risau untuk mencari kawan sejiwa dengan kita untuk sama berjaya dalam bisness.

Dalam FB kita boleh menambah senarai kawan maxima sehingga 5000 orang. Teruskan bina silaturahim dengan ikhlas kita tidak akan kecewa. kita pasti berjumpa orang yang mempunyai impian seperti kita

Jika dari senarai 5000 itu,hanya 10% atau 500 orang sahaja yang setuju dengan pendapat kita, kita dah boleh jana pendapatan 5-6 angka. itu semua tidak mustahil asalkan anda berani mencuba.

Bayangkan rangkaian network kita mempunyai 500 orang. setiap orang berbelanja RM100.  Total belian kumpulan kita sudah mencecah RM50,000. Berapa point rangkaian network kita telah hasilkan? bagaimana kita nak kira?

1 point = RM3
RM50,000/3 = 16,666 kumpulan kita layak dibayar 21%
jumlah bonus ialah

RM50,000 x 21% = RM10,500
RM10,500 adalah bonus kumpulan

anggaran bonus individu ialah RM5,000 sehingga RM6,000



ini adalah secara ringkas cara pengiraan bonus apabila anda bekerjasama berbeisness bersama ahli kumpulan saya.

semoga kita semua gembira dengan segala biz yang kita ceburi




Tuesday, 20 August 2013

Certificate Error, punca stress hari ini

Teks: Anisah Abd Rahman

Tiada benda lain yang patut saya ucapkan selain Alhamdulillah. Seharian ini saya sangat stress kerana kerja saya tak berjalan dengan lancer.

Stress memang tersangat stress, habis dengan anak-anak pon saya garang. tapi saya bukan la ibu yang kejam sampai nak pukul anak-anak kan.

Mana saya tak stress kedua-dua laptop saya buat hal. Apabila saya nak mula kerja on jer laptop asyik la keluar message CERTIFICATE ERROR......sangat menyusahkan dan merimaskan.

Dah habis ikhtiar saya godek-godek semua fungsi dalam laptop ni akhirnya saya tutup dan keluar bersama keluarga untuk berhari raya di rumah kawan baik saya.

Selepas perut kenyang tanpa rasa putus asa saya sekali lagi mencuba dan dapat idea untuk bertanya kepada pakcik Google. Yes memang terbaik lah...dapat juga jawapanya.

Apa yang pakcik google suruh buat ialah reset balik tarikh dan waktu laptop saya tu. Nampak tak tarikh dan jam yang kat sebelah tangan kanan bahagian bawah itu. Jika tarikh tu tak di set dengan betul, kemungkinan korang pon akan mengalami masalah yang sama dengan saya.

Senang bila ada pakcik google ni, hanya taip jer Certificate Error keluar la berderet cadangan dan jawapannya.

inilah message yang selalu keluar dan buat saya stress tersangat la sangat. Selamat mencuba ye kawan-kawan.

Monday, 19 August 2013

Wanita Hatimu Sungguh Mulia

Teks: Anisah Abd Rahman

Sungguh mulia hatimu seorang wanita. Wanita hari ini semuanya serba boleh, boleh bekerja dirumah dan boleh bekerja diluar rumah. Hebatkan? Wahai para suami hargailah isterimu.

Sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja, seorang wanita itu memang tinggi pengorbanannya. Semoga pengorbanan seorang wanita itu tidak akan pernah disia-siakan.

Seorang wanita itu menghadapi pelbagai tekanan dan cabaran dalam hidupnya. Hanya wanita yang bersabar dan pandai mengurus diri dan keluarga Berjaya mnghadapinya dan merasai kebahagian. Semoga bersama kita menjadi wanita solehah.

Thursday, 15 August 2013

Pelajaran untuk anak-anak.

Teks: Anisah Abd Rahman

Anak-anak adalah amanah dari Allah, InshaaAllah saya akan didik mereka sebaik mungkin.

Perancangan saya, saya akan menjadi ibu, guru dan sahabat yang bagi anak-anak saya. saya sangat teruja dengan dengan blog-blog yang berkongsi idea tentang aktiviti anak-anak dirumah.

aktiviti sofea hari ini adalah belajar mewarna huruf. saya dapatkan info dari page ini. http://www.makinglearningfun.com/themepages/ABC-ColoringPages.htm

Jom layan anak buat kerja sekolah.

Wednesday, 14 August 2013

Networking is the bst business

Teks: Anisah Abd Rahman

Assalamualaikum dan selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Arini saya nak berkongsi dengan rakan pembaca bagaimana untuk menikmati hari-hari yang penuh bahagia. Ini saya dan saya tidak memaksa untuk anda bersetuju dengan apa yang saya katakana.
Ini apa yang saya buat dan saya telah menikmatinya sejak dari tahun 2011.

Apabila saya diberitahu bahawa produk amway ini hebat kerana sangat menjimatkan dan boleh beri saya pendapatan saya terus buat keputusan untuk mencubanya. saya tak pernah rasa risau ditipu kerana ia tidak perlu modal untuk saya melibatkan diri dalam peluang ini.

Alhamdulillah hanya RM90 yang diperlukan untuk saya menjadi ahli dan saya layak mndapat pelbagai ganjaran.Antaranya saya layak membeli dengan harga diskaun sehingga 30%. Setiap kali membeli saya dapat diskaun, tidak perlu tunggu musim perayaan untuk layak membeli barang dengan harga diskaun.

Busines Amway sangat mudah, saya gunakan konsep berkongsi kebaikan dengan orang lain. Bayangkan selama ini, sebelum mengenal amway, setiap bulan saya membelanjakan hamper RM500 di pasaraya-pasaraya yang terkenal di Malaysia ini. Tetapi hanya mereka sahaja yang mendapat keuntungan setiap kali kita semua brbelanja. Kita sentiasa bantu mereka bina kekayaan dan pendapatan kepada generasi mereka. Mereka sebolehnya berlumba-lumba membuat promosi hebat supaya setiap bulan kita berkunjung ke sana dan membeli barang keperluan dan bukan keperluan.

Saya selalu berkongsi dengan kawan-kawan yang berminat bagaimana selama ini kita akan menghabiskan duit apabila berbelanja, tetapi mulai saat ini kita ubah tabiat kita berbelanja. Kita akan menambah pendapatan setiap kali kita berbelanja setelah tahu bagaimana caranya.

Saya sentiasa mengalukan semua pmbaca untuk bersama saya. anda boleh pilih mana satu income idaman anda, saya boleh tunjuk caranya.


Sekian, dahulu untuk hari ini.

Saturday, 3 August 2013

Jana Pendapatan Dengan Cara Bekerjasama

Teks: Anisah Abd Rahman

Asalkan kita sanggup belajar, sebenarnya mencari pendapatan tambahan itu adalah mudah. Kita jangan merungut tetapi kita seharusnya terus belajar dan belajar.

Bina silaturahim dan sentiasa merendahkan diri kita akan dapat ilmu yang tidak disangka-sangka.
Berani mencuba dan tidak risau gagal. Kegagalan tidak perlu dirisaukan malah kita boleh belajar kenapa kita gagal.

Alhamdulillah saya mampu jana pendapatan dengan membuat kerja dirumah dan berkongsi idea dengan orang lain yang ada impian untuk jana pendapatan dan hidup bebas seperti saya.

Jana pendapatan dari rumah disukar dan tidak mudah seperti yang di sangkakan. Sikap yang paling penting perlu ada jika ingin bersama saya untuk jana pendapatan adalah bekerjasama.

Bekerjasama kita tukar brand dan tukar tempat kita berbelanja. Jika selama ini  kita berbelanja di pasar raya yang tidak pernah beri perkongsian untung bersama kita, walhal kita lah dari dulu tak pernah berhenti menyokong perniagaan pasaraya tersebut. Setiap kali berbelanja, kita akan kunjungi pasaraya tersebut dan kita juga bantu mempekenalkan pasaraya tersebut kepada ahli keluarga, rakan dan taulan.

Mungkin anda terfikir, kenapa pasaraya tersebut perlu berkongsi untung dengan kita sedangkan kita bukanlah sapa-sapa yang dia perlu berkongsi untung dengan kita.

Ini lah kesilapan kita dan sebab itulah saya mengajak anda semua mengubah tempat berbElanja. Jika kita ingin jana pendapatan tambahan kita perlu mencari pasaraya yang memberi kita peluang untuk menjadi rakan niaga dan keuntungan dapat di kongsi bersama.

Dulu saya juga tidak pernah tahu idea seperti ini, tetapi saya buka minda dan dengar dari orang yang telah berjaya.

Buat duit apabila kita berbelanja dipanggil sebagai Prosumer power. Setiap kali kita berbelanja kita akan dapat point, daripada point tersebut kita kumpul untuk menentukan peratus perkongsian untung kita. Perkongsian untung dibayar setiap bulan kepada kita daripada 3% sehingga 21%.

Untuk meningkatkan pendapatan kita, kita perlu kumpul point sebanyak yang kita mahu, oleh yang demikian kita hanya perlu berkongsi idea dengan ahli keluarga, jiran dan rakan-rakan. maka kita akan sama sama mengumpul pendapatan tambahan..

Apa yang penting KERJASAMA.


Thursday, 1 August 2013

Berhati-hati memilih perniagaan dropship

Teks: Anisah Abd Rahman

Pagi tadi semasa jalan-jalan baca komen-komen difacebook ramai yang mengadu terdapat banyak sindiket dan penipuan di dalam perniagaan online ini. Memang tidak dinafikan, hal hal sedemikian memang banyak berlaku. Kita sebagai pembeli haruslah berhati-hati. Mungkin ramai yang terdesak untuk menjalani kehidupan seharian dengan kos hidup yang tinggi.

Alhamdulillah, saya bersyukur kerana saya memilih perniagaan yang kukuh dan stabil. Siapa yang tidak pernah dengar Amway. Perniagaan ini telah lama bertapak di Malaysia. Dan Amway merupakan syarikat yang telah disenaraikan di Bursa Malaysia.

Saya percaya sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia tidak mudah dan sewenang-wenangnya menipu pengdar-pengedarnya. Ini lah yang menambahkan keyakinan saya apabila menjalankan perniagaan Amway.

Kawan-kawan dan pembaca sekalian, saya lihat sebenarnya orang kita memang suka berniaga. Tetapi kesilapan orang kita adalah kurang berhati-hati. Sangat mudah memberi kepercayaan kepada orang tanpa menyelidik latar belakang sesuatu perniagaan yang kita hndak ceburi.

Seperti apa yang saya baca pagi tadi adalah masalah berkaitan peniaga Dropship. Perniagaan dropship memang mudah. Kita hanya perlu promosi dan apabila ada pembeli yang berminat mereka akan bank in wang kepada kita dan kita akan bank in wang tersebut. Ia nampak mudah tetapi ia melibatkan kepercayaan orang kepada kita. Oleh itu kawan-kawan, berhati -hati lah memilih perniagaan dropship supaya ia tidak akan mencemarkan nama baik kita.

Sekian dulu untuk hari ini, saya akan berkongsi lagi dalam penulisan saya yang seterusnya.



Tuesday, 30 July 2013

Tip Jimat Di Dapur: Pencuci Pinggan

Teks: Anisah Abd Rahman

Alhamdulillah,
Sudah sampai ke penghujung Julai, pelbagai aktiviti yang dirancangkan berjalan dengan lancar dan ada yang perlu dibuat penambahbaikan. Teruskan perjuangan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang dengan penuh ketabahan.

Antara aktiviti dirumah yang setiap hari dilakukan oleh semua orang ialah mencuci pinggan. Pelbagai jenis pencuci pinggan menjadi pilihan ramai orang. Saya yakin produk yang paling disukai ramai semestinya yang bernama matahari cerah. Saya juga satu masa dahulu memilih pencuci pinggan ini. Tetapi sekarang tidak lagi kerana saya telah menjumpai pencuci pinggan yang lebih hebat dan bantu saya jana pendapatan. Apakah pencuci pinggan tu, sekejap lagi saya kongsikan dengan anda.

Tidak kira lah apa jenis pencuci pinggan yang anda pakai, semua nya boleh dijimatkan. Bagaimana kita hendak berjimat? ok ingat kembali bagaimana cara anda mencuci pinggan didapur. Adakah ada hanya terus membasuh apa sahaja pinggan yang terdapat didalam sinki atau anda akan mengasingkan kotoran terlebih dahulu.

Pencuci pinggan kita akan dapat dijimatkan sekiranya kita merancang kerja kita dengan baik. Lakukan seperti langkah berikut untuk jimatkan lagi pncuci pinggan anda.

1. Buang sisa-sisa makanan yang terdapat didalam pinggan
2.Bilas pinggan tersebut dengan air sebelum mnggunakan sabun
3.Susun mengikut jenis pinggan, mangkuk , cawan dan perkakas lain
4.Cuci pinggan mnggunakan sabun
5. Bilas menggunakan air yang bersih.

Dengan mencuci pinggan mengikut langkah-langkah yang diberi, kita dapat mengurangkan penggunaan pencuci pinggan dan dapat berbelanja mengikut bajet yang kita ada.

Berapa lamakah sebotol pencuci pinggan anda dapat bertahan? Pencuci pinggan saya dapat bertahan selama 6 -10 bulan. Ini kerana pencuci pinggan yang saya gunakan sangat pekat dan sungguh berkualiti. Lihatlah pnjimatan saya dalam menjadi seorang isteri yang bijak.

Ingin berjimat seperti saya? hubungi saya di 011 12391595.